Racuchy na kwaśnym mleku

Racuchy na kwaśnym mleku

Racuchy na kwaśnym mleku

 

Składniki na około 25 racuszków:

  • 0,5 litra kwaśnego mleka (K)
  • około 350 g mąki orkiszowej (K)
  • 10 dkg świeżych drożdży(K)
  • 2-3 łyżki ciepłej wody (Sł)
  • 2 jajka (S)
  • kurkuma (G)
  • sól (Sł)
  • imbir (O)
  • stewia (S)
  • olej z pestek winogron (S)
  • 1 jabłko (S)

W ciepłej wodzie rozpuścić drożdże. Dodać kwaśne mleko rozmącone starannie z mąką. Dodać szczyptę kurkumy. Dodać jajka i ucierać łyżką na gładką, pulchną masę. Posłodzić miodem lub stewią i dodać starte na dużych oczkach jabłka. Wymieszać. Dodać szczyptę imbiru, sól, wymieszać. Ciasto powinno być dość gęste.

Racuszki kłaść łyżką na rozgrzany olej i smażyć z obu stron na złoty kolor.

 

About these ads

Dodaj komentarz

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s