Przepisy

Na śniadanie

Owsianka

Chlebek z fasoli
Jajecznica z cebulką
Jajeczne roladki ze szczypiorkiem
Jaskółcze gniazda / Jaja po szkocku (wege) 
Kasza jaglana z suszonymi owocami
Koktajl dla urody – seler naciowy
Naleśniki z białym serem na słodko
Naleśniki jaglane z nadzieniem truskawkowo-bananowym (bez-cukru)
Naleśniki jaglane (bez mleka, mąki i jajek)
Malinowo-bananowa kasza manna
Owsianka z domową konfiturą
Pasta z bobu z ricottą
Pasta z ciecierzycy z oliwkami i suszonymi pomidorami
Pasta ze słonecznika i marchewki
Pasta jajeczna z selerem naciowym
Pasta jajeczna z rzodkiewką
Racuchy z jabłkami
Serek wiejski z rzodkiewką i szczypiorkiem

Chleb z ziarnami (bez mąki)
Chlebek lniano-jaglany

Tortilla (placki kukurydziane)

Na obiad

Adżapsandali – bakłażany z ziemniakami (Gruzja)
Bakłażan z papryką w curry (Indie)
Bakłażan nadziewany kaszą
Bakłażan, papryki i świeża bazylia
Bakłażan z tofu w pomidorach
Bakłażan w sosie pomidorowym z kaszą jaglaną
Bigos wegański
Brokuły z ziemniakami pod jajeczną pierzynką na parze
Brukselka w sosie serowo-pomidorowym
Buraczki na ciepło
Cebula duszona w śmietanie z brokułami
Cukinia nadziewana kaszą jaglaną z pomidorami
Cukinia z papryką i zieleniną
Cottage Pie w wersji wege (Anglia)
Cykoria z farszem pieczarkowo-jajecznym
Czerwona fasola po indyjsku – Rajma Chawal (Indie)
Duszona cebulka
Frito Polaco (Frito Malorquin) (Majorka)
Frito Malourquin(wege)
Fasola z pomidorami i cukinią
Gnocchi ziemniaczane z ricottą
Gołąbki warzywne bez zawijania
Goląbki z kaszą jaglaną i szpinakiem
Gołąbki jaglane
Gołąbki wykwintne
Gołąbki szpinakowe z kuskus w liściach botwiny
Gotowanka
Hummus (Izrael)
Indyk z warzywami
Kasza gryczana ze szparagami i serkiem wiejskim
Kalafior balsamiczny
Kluseczki ziemniaczane z warzywami
Kotleciki z soczewicy
Kapusta nadziewana
Kotleciki z soczewicy zielonej i ryżu
Kopytka (bezglutenowe)
Kasza jaglana z soczewicą i pokrzywą
Kasza gryczana z bakłażanem, cukinią i pomidorami
Kotleciki pieczone z soczewicy
Kasza jaglana z cukinią i marchewką
Kasza z pieczarkami i szpinakiem
Łosoś na parze z sosem cytrynowo-koperkowym
Makaron z brokułami w sosie śmietanowym
Makaron z brokułami w sosie z mascarpone
Makaron z cukinią, bobem i ricottą
Makaron ze szpinakiem, ricottą i pomidorkami
Makaron z krewetkami i sosem pomidorowym
Młode ziemniaki z jajkiem sadzonym i maślanką
Pasta z awokado  z wędzonym łososiem
Pasztet z zielonej soczewicy
Pasztet z fasoli i cukinii
Pasztet z cieciorki, soczewicy i cukinii
Pasztet gryczano-cukiniowy z selerem naciowym (gotowany na parze)
Penne z brokułami marchewką i mozzarellą
Pizza orkiszowa z mozzarellą
Placki ziemniaczane
Placki z cukinii z serem feta i bazylią
Placki z gotowanych ziemniaków w sosie grzybowym
Placuszki z dyni z fetą
Pieczone ziemniaki z warzywami i sosem czosnkowym
Potrawka z pora w sosie pomidorowym
Ryba smażona
Ratatuj
Rajma Chawal (Indie)
Risotto i małże w sosie pomidorowym
Ryż z soczewicą – hinduskie khitcherie (Indie)
Ryba duszona (saute)
Surówki z surowych buraków
Soczewica ze szpinakiem
Spaghetti z brokułami w sosie z serem pleśniowym
Spaghetti z sosem pomidorowym i pieczarkami
Szparagi w sosie serowym
Tarta ze szpinakiem i cukinią
Tarta z pokrzywą i jajkiem
Tarta gryczana z pokrzywą, cukinią i pomidorami (bezglutenowa)
Tarta owsiana z cukinią i marchewką
Tofu z czosnkiem w pomidorach z zieleniną
Tortilla grecka
Warzywa pod cebulowo-bazyliowym beszamelem
Zapiekanka ziemniaczana z kalafiorem
Zapiekanka z tofu
Zapiekanka z cukinią i fetą
Zapiekanka z kaszy gryczanej / jaglanej (bezglutenowa)
Zapiekanka z pomidorami
Zapiekanka z brokułem i bakłażanem
Zapiekanka ziemniaczana caprese
Zapiekanka z oliwkami
Ziołowe ziemniaki na parze z koperkiem, jajkiem i zsiadlym mlekiem

Zupy

Wywar warzywny

Barszcz prawie ukraiński
Botwinka
Chłodnik
Flaczki z boczniaków
Kartoflanka z pieczonym czosnkiem
Klasyczna zupa szparagowa
Witloofsoep – zupa z cykorii (Niderlandy)
Zalewajka
Zupa marchewkowa
Zupa pieczarkowa
Zupa cebulowa
Zupa z cukinii i kalafiora
Zupa grochowa
Zupa z zielonego groszku z estragonem
Zupa selerowa z porem i ziemniakami
Zupa krem z cieciorki
Zupa krem z dyni
Zupa krem z soczewicy z curry
Zupa leśna
Zupa z fasolki szparagowej
Zupa z bobu z miętą
Zupa bananowa
Zupa fasolowa z tofu
Zupa z pieczonej dyni
Zupa grzybowa
Zupa brokułowa
Zupa z białych szparagów

Na słodko

Babeczki z kasza jaglana i awokado
Biszkopt wegetariański
Ciasto ze śliwkami
Ciasto marchewkowe
Ciasto bananowe
Ciasto bananowo-kakaowe z awokado
Ciasto budyniowe z bananami (bez pieczenia)
Ciasto cytrynowe z brzoskwiniami
Ciasto czekoladowe z kaszy manny (bez mąki i bez pieczenia)
Ciasto muffinkowe z czekoladą
Ciastka mocno owsiane
Ciasto dyniowo-owsiane
Ciasto z fasoli bez mąki i tłuszczu
Ciasto kakaowe z fasoli a’la murzynek bez mąki i tłuszczu
Ciasto z awokado (bezglutenowe)
Ciasto ryżowe (Włochy)
Crema Catalana
Czekolada
Czekoladowe Mascarpone
Czekoladowe awokado
Czekoladowe ciasto z cukinią (bez mąki)
Czekoladowy sernik na zimno z wiśniami
Czereśniowy sernik na zimno
Deser ryżowy
Deser budyniowy z bananami, truskawkami i kakao (bez cukru)
Deser czekoladowo-malinowy z awokado
Deser ekspresowy bananowo-czekoladowo-truskawkowy (bez cukru)
Gorąca czekolada
Gotowane ciasto marchewkowe (ekspresowe)
Halawa (Indie)
Halawa marchewkowa (Indie)
Malinowy deser z awokado
Marchewkowe ciasto jaglane (bez glutenu i bez cukru)
Masło czekoladowo-bananowe (bez cukru)
Mus czekoladowy na żółtkach
Jabłecznik
Jaglany murzynek
Jogurtowe ciasto z rabarbarem
Kruchy placek z dżemem
Knafeh – arabski deser (Izrael)
Lody (bez mleka i cukru)
Murzynek – tradycyjny
Placuszki z bananów (bez mąki i cukru)
Pianka truskawkowa
Pralinki z kaszy jaglanej
Pralinki owsiane
Racuszki bananowo-lniane
Rogaliki drożdżowe
Sernik (bez proszku do pieczenia)
Sernik na zimno z galaretek
Sernik marmurkowy (bez proszku do pieczenia)
Sernik gotowany z awokado i budyniem (bez cukru i bez mąki)
Sernik „odchudzony” musem z awokado (bez cukru i bez mąki)
Sernik owsiany
Surowe brownie z awokado
Szarlotka razowa
Strudel pełnoziarnisty z jabłkiem
Tort czekoladowy z truskawkami

Lody domowe
Jak zrobić lukier

Na kolację

Awokado Wiejskie
Awokado z jajkiem
Bakłażany nadziewane tofu z pomidorami
Bakłażan z cukinią w fecie
Bób z patelni z czosnkiem
Brokuł w śmietanie z migdałami
Brukselka z cebulką
Caprese ze szparagami
Cukinia w pomidorach z bazylią
Cukinia ze szpinakiem, fetą i makaronem
Cukinia smażona z mozzarellą
Dynia pieczona z feta
Dynia pieczona z cebulka
Fasolka szparagowa pod szpinakiem
Fasolka po ajwarsku
Frittata ze szparagami i mozzarellą
Gosiożłany – bakłażany zapiekane z serem, pomidorem i ziołami
Kanapeczki zapiekane z łososiem i gruszkami
Kalafior brokułowy z bobem
Kaszotto gryczane z fetą
Kasza gryczana z fetą, burakami, ogórkami małosolnymi i miętą
Kotleciki z bakłażana
Naleśniki jaglane
Naleśniki pietruszkowo-jaglane z warzywami
Naleśniki ze szpinakiem, jajkiem i mozarellą
Nigviziani badrigiani – bakłażany z pastą orzechową (Gruzja)
Makaron z awokado i ricottą
„Makaron” z cukinii w sosie warzywnym
Pasto-sałatka z ogórkiem
Pokrzywa z jajkiem i cebulką
Tortilla
Pasta z bobu z oliwkami i ricottą
Pasta z awokado z wędzonym łososiem
Placuszki amarantusowe z jabłkiem
Placuszki z soczewicy na słodko
Placuszki z dyni
Placek z cukinii
Placki z cukinii (bez glutenu i bez jajek)
Placki gryczane z cukinią i selerem naciowym (bezglutenowe)
Pomidory nadziewane z kaszą jaglaną, cukinią i marchewką
Sałatka brokułowa z jajkiem i pieczarkami
Sałatka makaronowa z tuńczykiem
Sałatka z zielonej soczewicy
Sałatka grecka z sałatą lodową
Sałatka z dyni i pomidorów
Sałatka pieczarkowa (Gruzja)
Sałatka z wędzonego łososia z dipami
Sałatka z porem, łososiem i żółtym serem
Sałatka z pora i jabłka/
Sałatka ze szparagów z jajkiem i rzodkiewką
Sałatka z kaszy gryczanej ze szparagami, koperkiem i ogórkiem
Sałatka ryżowa z surimi
Sałatka ryżowa z tuńczykiem i ananasem
Sałatka ryżowa – Insalata di riso classica (Włochy)
Sałatka z awokado i czerwonej fasoli
Serniczki z patelni
Szybkie placuszki marchewkowe
Warzywa curry z mandarynkami
Warzywa z koperkiem
Warzywa zapiekane pod jajeczną pierzynką
Zapiekanka brokułowa z pomidorami i sosem jogurtowym
Zapiekanka z brokulami i sosem szpinakowym

Na przekąskę

Brokuł z papryką i jajkiem w sosie jogurtowo-koperkowym
Kotleciki z okary

Łosoś wędzony z jajkiem
Naleśniki z awokado
Muffinki drożdżowe
Pasta z fasoli
Prażona cieciorka
Słone Muffinki
Sałatka japońska
Surówka z kapusty pekińskiej w curry
Surówka z młodej kapusty i ogórków małosolnych
Sałatka z jajkiem, porem i mielonym lnem
Sałatka z kapusty morskiej
Zielona sałatka z rzodkiewką

Sosy

Sos balsamiczny
Sos czosnkowy
Sos grzybowy
Sos jogurtowo-warzywny
Sos koperkowy
Sos pieczarkowy
Sos pietruszkowy z fasoli
Sos pomidorowy do makaronu
Sos pomidorowy
Sos szpinakowy
Sos warzywny z mozzarellą

Pesto z cukinii

Domowe wyroby

Ajwar czy adżhika
Aronia – sok i dżem
Dynia w grejpfrutach i miodzie
Grzyby w zalewie solnej
Kiszone burak i zakwas buraczany
Kompot mirabelkowy
Konfitura z czereśni z cynamonem
Małosolne ogórki kiszone
Mirabelki – dżem i marmolada
Mus jabłkowy
Ocet jabłkowy
Przyprawa korzenna do piernika
Ser żółty marmurkowy
Tahini – pasta sezamowa
Twaróg domowy ze śmietaną

Porady

Gotowanie kasz
Gotowana kukurydza
Fasolka szparagowa
Grzyby suszone
Pieczona papryka

Dodaj komentarz

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

WordPress.com Logo

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Twitter picture

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s