Buraczki na ciepło

Buraczki na ciepło

Buraczki na ciepło

  • 2 duże buraki (S)
  • olej z pestek dyni/winogron (S)
  • 2 szalotki (O)
  • świeżo mielony pieprz (O)
  • sól (Sł)
  • 1 łyżeczka soku z cytryny (K)
  • kilka listków świeżej bazylii, ew. suszonej bazylii (G)
  • szczypta kurkumy (G)
  • pestki dyni (S)

Buraki wyszczotkować i nie obierać. Ugotować w całości. Po wyjęciu z wody, obrać ze skórki, zetrzeć na tarce na grubych oczkach lub w kostkę i włożyć do miski. Jeszcze ciepłe buraczki polać olejem z pestek dyni/winogron. Drobno pokroić szalotkę i dodać do buraków. Posypać pieprzem i szczyptą soli. Skropić sokiem z cytryny, dodać suszoną bazylię i szczyptę kurkumy. Wymieszać.

Sałatkę posypać świeżą bazylią i uprażonymi pestkami dyni.

Wyśmienita również na zimno.

Smacznego!

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s