Placki ziemniaczane

Placki ziemniaczane

Placki ziemniaczane

  • 1 kg ziemniaków (S)
  • 2 średnie cebule (O)
  • 3 ząbki czosnku (O)
  • imbir (O)
  • sól (Sł)
  • 4-5 łyżek mąki orkiszowej (K)
  • sok z cytryny (K)
  • kurkuma (G)
  • 2 jajka (S)
  • olej z pestek winogron lub olej kokosowy
  • pieprz (O)

Ziemniaki utrzeć na tace (małe oczka), następnie zetrzeć (lub drobno posiekać) cebulę, wycisnąć czosnek i dodać 1/8 łyżeczki imbiru. Posolić.

Wymieszać wszystko łyżką i dodać mąkę. Skropić sokiem z cytryny i dodać 1/8 łyżeczki kurkumy. Wbić jajka i popieprzyć do smaku.

Smażyć na rozgrzanym oleju z pestek winogron na rumiano z obu stron.

Można podawać z jogurtem ziołowym lub innym, lub sosem marchewkowo-cebulowym.

Advertisements

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s