Muffinki drożdżowe

Muffinki drożdżowe

Muffinki drożdżowe

  • 3 szklanki mąki orkiszowej pełnoziarnistej (K)
  • 3/4 szklanki ciepłego mleka (S)
  • 60 g masła roztopionego (S)
  • 30 kropel stewii (3 łyżki cukru) (S)
  • 1 jajko (S)
  • 1 żółtko (S)
  • większa szczypta soli (Sł)
  • 15 g drożdży świeżych (K)
  • imbir (O)
  • kurkuma (G)
  • pół słoiczka nutellii/masła orzechowego

Świeże drożdże rozpuścić w ciepłym mleku (nie gorące) i stewii. Mieszamy aż drożdże i cukier całkowicie się rozpuszczą w mleku. Następnie do mleka wbić jajko, dodać żółtko, roztrzepać.
Do miski przesiać mąkę, dodać szczyptę kurkumy, szczyptę stewii, imbir i sól. Wymieszać. Zrobić dołek i wlać mleko z jajkami, roztopione masło i wyrabiać na elastyczne ciasto.

Odstawić przykryte do podwojenia objętości w ciepłe miejsce.
Krótko wyrobić ciasto i rozwałkować na cienki prostokątny placek. Smarować nutella/masłem orzechowym, następnie zwinąć w roladę. Kroić ostrym nożem na równe części o szerokości około 3 cm.

Każdą część włożyć do foremki. Przykryć  i odstawić w ciepłe miejsce aby ciasto podrosło. Piec w piekarniku nagrzanym do 190 stopni około 25 -30 minut.

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s