Zupa cebulowa

Zupa cebulowa

Zupa cebulowa

  • 4 średnie cebule (ok. 600g) (O)
  • 3 czubate łyżki masła klarowanego (S)
  • 2 łyżki  ciemnego sosu sojowego (Sł)
  • 1 duży ząbek czosnku (O)
  • 1 szczypta pieprzu cayenne (O)
  • 50 ml octu winnego (K)
  • 1 łyżeczka soku z cytryny (K)
  • 2 łyżeczki octu balsamicznego (K)
  • 3 spore szczypty tymianku suszonego (O)
  • 1 szczypta majeranku (G)
  • 1 szczypta kminku (G)
  • imbir (O)
  • pieprz (O)
  • sól (Sł) 

Cebule pokroić w piórka i poddusić na maśle do miękkości. Na ostatnią chwilę dodać zmiażdżony czosnek. Następnie doprawić szczyptą imbiru, tymiankiem, pieprzem cayenne i zwykłym czarnym.

Dodać sos sojowy i szczyptę soli. Wlać zimną wodę. Zagotować.

Wlewać po trochu ocet winny, balsamiczny i sok z cytryny. Chwilę pogotować i dodać szczyptę kurkumy, kminku i majeranku.

Gotować 15-20 minut na średnim ogniu. 1/4 zupy zmiksować i dodać do reszty. Pogotować jeszcze chwilkę i podawać z grzankami razowymi.

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s