Kartoflanka z pieczonym czosnkiem

Kartoflanka z pieczonym czosnkiem

Kartoflanka z pieczonym czosnkiem

  • 1 główka czosnku (O)
  • 2 łyżeczki oliwy (S)
  • 1 duża cebula (O)
  • 1 duży ząbek czosnku (O)
  • 2 pory (O)
  • 3 ziemniaki (ok. 500g) (S)
  • 1 łyżeczka soku z cytryny (K)
  • 2 listki laurowe ()
  • gałka muszkatołowa ()
  • jogurt naturalny (K)
  • kurkuma (G)
  • imbir (O)
  • pieprz (O)
  • sól (Sł) 
  • szczypiorek do dekoracji

Czosnek obrać, posmarować oliwą i wyłożyć na blasze do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Piec ok. 20 minut, aż czosnek zrobi się złotobrązowy.

Cebule pokroić w kostkę, por pokroić w cienkie plasterki i poddusić na oliwie kilka minut. Dodać szczyptę imbiru, zamieszać. Wyjęty z piekarnika czosnek dodać do cebuli i pora. Zalać bulionem. Wkropić sok z cytryny. Dodać liście laurowe, kurkumę i ziemniaki. Zagotować.

Zmniejszyć ogień i gotować jeszcze 30 minut aż warzywa będą miękkie.

Zupę ostudzić i rozdrobnić na puree. Dodać piepsz, sól, jogurt i gałkę muszkatołową. Zagotować kilka minut.

Podawać ze świeżym szczypiorkiem, posypanej gałką muszkatołową.

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s