Zupa selerowa z porem i ziemniakami

 

  • 1 łyżka masła klarowanego (S)
  • 1 cebula (O)
  • 2 pory (O)
  • 1 duży ziemniak (S)
  • 1 duża bulwa selera (O)
  • 1 marchew (S)
  • 1/8 łyżeczki suszonego majeranku (G)
  • liść laurowy (G)
  • kurkuma (G)
  • starta gałka muszkatołowa (G)
  • sól (Sł)
  • pieprz (O)

Na maśle poddusić cebulkę pokrojoną w kostkę i por pokrojony w cienkie plasterki. Posolić. Dodać kurkumę.

Zalać wywarem z warzyw, dodać ziemniaki, marchew i seler pokrojone w kostkę. Doprawić majerankiem i dodać liść laurowy. Gotować blisko 25 minut.

Po wystudzeniu rozdrobnić na puree. Doprawić do smaku, solą i piepszem, dodać gałkę muszkatołową.

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s