Zioła na różne dolegliwości

ZIOŁA

Przeziębienie

Zagotuj litr wody z łyżeczką sproszkowanego imbiru.
Trzy razy dziennie wdychaj gorące opary przez nos.

Ból gardła

Do szklanki ciepłej wody wsyp szczyptę soli i kurkumy, wypłucz tym roztworem gardło.

Kaszel

Trzy razy dziennie pij herbatę sporządzoną z 1/2 łyżeczki sproszkowanego imbiru, 2 utłuczonych goździków i szczypty cynamonu.

Ból głowy w skroniach

Zaparz pół łyżeczki kminku i pół łyżeczki kurkumy w szklance wrzątku, wypij gorące.

Ból głowy w części potylicznej

Łyżeczkę siemienia lnianego zalej gorącym mlekiem.
Wypij po 30 minutach.

PRZEPISY NA ZDROWIE

Masło ghee

Uważa się, że ma właściwości odmładzające.
500 g świeżego masła pokrój w kawałeczki, włóż do garnka i zalej zimną wodą. Powtórz tę czynność kilka razy. Gotuj masło na wolnym ogniu przez 30 minut. Uważaj, aby nie przypalić, bo ghee zrobi się ciemnobrązowe i gorzkie. Po odparowaniu przecedź je przez filtr do kawy lub gazę, bezpośrednio do zamykanego słoiczka. Trzymaj je w lodówce.

Chałwa z jabŁek

Przysmak dodający energii.
Weź:
– 500 g jabłek
– 2 łyżki ghee
– 4 łyżki cukru trzcinowego
– 50 g płatków migdałowych
Rozgrzej ghee, podsmaż w nim cukier trzcinowy i migdały na złoty kolor. Dodaj pokrojone jabłka i gotuj, aż płyn odparuje.
Chałwę można jeść na ciepło i na zimno.

Zupa oczyszczająca z toksyn

Weź:
– 1/4 filiżanki ryżu Basmati
– 1/4 filiżanki posiekanego selera
– 1/4 filiżanki posiekanej marchewki
– 1/4 filiżanki pokrojonego buraka
– 1/4 filiżanki białego daikonu
– 2 plasterki świeżego imbiru
– sól do smaku
– 3 ziarenka czarnego pieprzu
– 6 filiżanek wody
Wypłucz ryż kilka razy, odsącz. Wrzuć ryż, warzywa oraz pieprz do wrzącej wody, gotuj na wolnym ogniu przez 40 minut. Dodaj sól.

źródło: www.wrozka.com.pl

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s