Kasze – jak gotować?

Każdy rodzaj kaszy wymaga innego traktowania, ale każdy jest wart zachodu.

Najlepiej – w garnku z grubym dnem, pod przykryciem i na małym ogniu. Możemy też, gdy tylko woda zawrze, garnek z kaszą wstawić na ok. godzinę do niezbyt mocno nagrzanego piekarnika. Ilość wody zależy od tego, czy chcemy ugotować kaszę na sypko, czy na gęsto. Przestudiuj naszą tabelkę, a potrawa na pewno ci się uda.

Kasza Na sypko Na gęsto Warto wiedzieć
Krakowska 1 szkl. kaszy – 2 szkl. wody 1 szkl. kaszy – 4 szkl. wody Aby otrzymać kostki kaszy, rozsmarujmy na blasze ugotowaną na gęsto, a gdy ostygnie, pokrójmy.
Gryczana 1 szkl. kaszy – 2 szkl. wody Kasza mocniej palona jest bardziej sypka.

30-35 minut

Jaglana 1 szkl. kaszy – 2,5 szkl. wody 1 szkl. kaszy – 3,5 szkl. wody Aby pozbawić kaszę goryczki, najpierw wrzucamy ją na wrzątek, zagotowujemy, odcedzamy.

20-25 minut

Jęczmienna perłowa 1 szkl. kaszy – 2,5 szkl. wody 1 szkl. kaszy – 3,5 szkl. wody
Jęczmienna mazurska, wiejska 1 szkl. kaszy – 2,5 szkl. wody 1 szkl. kaszy – 3,5 szkl. wody
Pęczak 1 szkl. kaszy – 3 szkl. wody
Manna 1 szkl. kaszy – 4 szkl. wody Aby otrzymać kostki kaszy, rozsmarujmy na blasze ugotowaną na gęsto, a gdy ostygnie, pokrójmy.

Uwaga! Wszystkie kasze z wyjątkiem gryczanej płuczemy przed gotowaniem. Do gotowania dodajemy tłuszcz w proporcji 1 łyżka na 10 dag suchej kaszy. Aby kasze były bardziej sypkie, przed gotowaniem można je zatrzeć białkiem. Do odmierzonej kaszy wlewamy białko jaja, dokładnie mieszamy, a następnie wykładamy na blachę i suszymy ok. 20 min w piekarniku rozgrzanym do 70°C. Po wyjęciu dokładnie rozkruszamy i dopiero wówczas gotujemy.

źródło: http://www.poradnikdomowy.pl

Reklamy

Jedna uwaga do wpisu “Kasze – jak gotować?

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s