Tofu

Domowe Tofu

Domowe Tofu

  • 1,2 litra mleka sojowego (Sł)
  • 1 łyżeczka soli (Sł)
  • 2 łyżki soku z cytryny (K)
  • szczypta kurkumy (G)
  • 1-2 kropelki stewii (S)
  • szczypta imbiru (O)

Tofu 5 przemian

Tofu 5 przemian

W garnku podgrzać mleko sojowe (Sł) Posolić (Sł) dodać sok z cytryny (K) szczyptę kurkumy (G), stewię (S) i imbir (O)

Mieszać jednostajnie kilka minut i czekać aż mleko sojowe zacznie się ścinać. Ostatecznie powinna pojawić się wyraźnie oddzielona część soi i woda.

Następnie całość wylać na sitko o małych oczkach, wyłożone gazą. Całość przykryć kawałkiem gazy i obciążyć miseczką bądź kubkiem o zbliżonej średnicy co sitko. Ma to na celu odcieknięcie całej wody z serka.

Po 2-3 godzinach serek jest gotowy.
Advertisements

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s