Czekolada

Czekolada gorzka

  • 1 szkl. rozpuszczonego oleju kokosowego (podwójnie zagotowanego)
  • 1 szkl. kakao naturalnego
  • 1/2 szkl. miodu
  • 15-20 kropel stewii
  • 1/2 szkl. przegotowanej wody (opcjonalnie)
  • wanillia naturalna lub ekstrakt z mięty pieprzowej
  • opcjonalnie: wiórki kokosowe, orzechy, itp.

Olej rozpuścić w rondelku razem z miodem. Wymieszać. Dodać kakao, stewię oraz ekstrakt. Mieszać na jednolitą, gładką masę.

Przelać na spodek lub inne płaskie naczynie i wstawić, po ostygnięciu, do lodówki na kilka godzin.

 

Czekolada mleczna

  • 1 mleko w proszku 500 g (należy wybrać pełne, a nie granulowane)
  • 250 dkg masła klarowanego
  • 2 łyżki kakao
  • 1/2 szkl. surowego, płynnego mleka lub przegotowanej wody
  • 30-40 kropel sterwii (1 szkl. cukru)

W odpowiedniej wielkości garnku rozpuścić masło, cały czas mieszając dodać stewię (cukier), płynne mleko i kakao, aż do uzyskania gładkiej, jednolitej czekoladowej masy. Całość pozostawić do ostudzenia i potem spokojnie, powoli dodawać, ciągle mieszając (można robotem kuchennym), mleko w proszku.

Taką czekoladę przełożyć do foremek wyłożonych papierem do pieczenia i odstawić na kilka godzin do lodówki. Czekoladowy blok można pokroić na plasterki lub w kwadratowe tafelki.

Dra urozmaicenia można razem z mlekiem w proszku dodać do masy wybrane przez siebie składniki: rodzynki, orzechy, cynamon, itp.

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s