Tarta ze szpinakiem i cukinią

Tarta ze szpinakiem i cukinią

Składniki na spód:

  •     ½ szklanki płatków owsianych (O)
  •     odrobina soli (Sł)
  •     ½ szklanki mąki orkiszowej pełnoziarnistej (K)
  •     ¼ szklanki mąki żytniej pełnoziarnistej (G)
  •     kurkuma (G)
  •     ¼ szklanki oleju roślinnego (S)
  •     imbir (O)
  •     woda zimna (Sł)

Wszystkie składniki połączyć, dodając tyle wody żeby utworzyć gęste, zwarte ciasto.
Po wyrobieniu, wyłożyć formę i piec 10 minut w temp. 160 C.

Składniki na górę:

  • opakowanie świeżego szpinaku (S)
  • 1 mała cukinia (S)
  • 1 papryka (S)
  • oliwa z oliwek (S)
  • 5 ząbków czosnku (O)
  • gałka muszkatołowa (O)
  • pieprz (O)
  • sól (Sł)
  • suszone pomidory (K)
  • suszona bazylia (G)

Umyte liście szpinaku wrzucić na rozgrzany olej (S), przyprawić gałką muszkatołową (O) i solą (Sł). Ułożyć na cieście.
Paprykę i cukinię pokroić w długie i cienkie paski (S) – dusić około 5 minut na tej samej patelni, dodać odrobinę oliwy (S), pieprz i poszatkowany czosnek (O). Posolić (Sł) Warzywa ułożyć na szpinaku.
Na koniec posypać drobno pokrojonymi suszonymi pomidorami (K) i suszoną bazylią (G)

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s