Zapiekanka z tofu

Zapiekanka z tofu

Zapiekanka z tofu

  • 2 duże marchewki (S)
  • 1 nieduża cukinia (S)
  • 4 średnie ziemniaki (S)
  • oliwa z oliwek (S)
  • imbir (O)
  • pieprz (O)
  • zioła prowansalskie (O)
  • 1/2 opakowania tofu wędzonego (Sł)
  • sos sojowy (Sł)
  • sok z cytryny (K)
  • kurkuma (G)
  • bazylia (G)
  • cząber (G)

Tofu pokroić w kostkę i zalać sosem sojowym – wymieszać i odstawić na godzinę do lodówki.

Warzywa dobrze umyć lub obrać i pokroić w mniejsze kawałki (cukinię w plasterki) (S)

Oliwę z oliwek (O) przyprawić kolejno: imbirem, pieprze, ziołami prowansalskimi (O) dodać tofu razem z zalewą (Sł) skropić cytryną delikatnie (K) dodać kurkumę, bazylię i cząber (G)

Warzywa zalać oliwą z tofu i wsadzić, nakryć pokrojoną cukinią i wsadzić do piekarnika rozgrzanego do 200-220 C na około godzinę. Zapiekankę należy przykryć albo w naczyniu z pokrywką, albo folią aluminiową (matową stroną do góry).

Czas ten można skrócić jeśli marchewka i ziemniaki będą ugotowane na parze lub al’dente – do 30 minut.

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s