Gnocchi ziemniaczane z ricottą

Gnocchi ziemniaczane z ricottą

Gnocchi ziemniaczane z ricottą

  • 1 kg ziemniaków (S)
  • 1 żółtko (S)
  • imbir (O)
  • cynamon (O)
  • 1/2-1 łyżeczka soli (Sł)
  • 2 szkl. mąki orkiszowej (K)
  • 125 g serka ricotta (G)
  • kurkuma (G)

Ziemniaki ugotować we wrzątku z dodatkiem kurkumy. Miękkie przecisnąć przez praskę albo ubić ubijakiem na jednolita masę (S) Zostawić do wystygnięcia. Do wystudzonych ziemniaków dodać żółtko (S) Dosypać imbir i cynamon (O) Posolić (Sł) Dodać przesianą przez sito mąkę (K) oraz ser ricotta, doprawić kurkumą (G) Całość dokładnie wymieszać.

Z  gotowego ciasta formować małe kluseczki i wrzucać na wrzątek. Kluseczki gotować do momentu wypłynięcia na powierzchnię.

Najlepiej podawać zaraz po ugotowaniu polane rozpuszczonym masłem z odrobiną miodu, cynamonu, soli (kilka ziarenek), bułki tartej i szczypty kurkumy.

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s