Kluseczki ziemniaczane z warzywami

Kluseczki z warzywami

Kluseczki ziemniaczane z warzywami

Kluseczki:

  • 1 kg ziemniaków (S)
  • 1 żółtko (S)
  • imbir (O)
  • 1/2-1 łyżeczka soli (Sł)
  • 2 szkl. mąki orkiszowej (K)
  • 1 łyżka majeranku (G)
  • kurkuma (G)

Ziemniaki ugotować we wrzątku z dodatkiem kurkumy. Miękkie przecisnąć przez praskę albo ubić ubijakiem na jednolita masę Zostawić do wystygnięcia.

Do wystudzonych ziemniaków dodać żółtko (S) Dosypać imbir (O) Posolić (Sł) Dodać przesianą przez sito mąkę (K) doprawić kurkumą i majerankiem (G) Całość dokładnie wymieszać.

Z  gotowego ciasta formować małe kluseczki i wrzucać na wrzątek. Kluseczki gotować do momentu wypłynięcia na powierzchnię.

Warzywa:

  • 1 cukinia (S)
  • oliwa z oliwek (S)
  • imbir (O)
  • pieprz (O)
  • 1-2 ząbki czosnku (O)
  • sól (Sł)
  • 2 pomidory (K)
  • kurkuma (G)
  • bazylia (G)

Na oliwie z oliwek podsmażyć pokrojoną w talarki cukinię (S) Dodać pokrojony drobno czosnek i dosypać imbir i pieprz (O) Posolić (Sł) Pomidory pokroić w kostkę i dodać do reszty (K) Dodać kurkumę i sporo bazylii (G) Wymieszać. Dusić pod przykryciem ok. 10 minut.

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s