Gołąbki warzywne bez zawijania

Gołąbki warzywne bez zawijania

Gołąbki warzywne bez zawijania

  • cukinia (S)
  • papryka czerwona (S)
  • kiełki brokuła lub inne (S)
  • marchewka (S)
  • kapusta włoska (S)
  • imbir (O)
  • czosnek (O)
  • cebula (O)
  • ryż brązowy (O)
  • sól (Sł)
  • pomidory w puszce (K)
  • pomidory suszone w zalewie (K)
  • kurkuma (G)
  • tymianek (G)
  • bazylia (G)

Ryż zagotować z kurkumą.
Z kapusty oderwać kilka liści i zagotować w osolonej wodzie.

Cukinię, paprykę i marchew pokroić w kostkę i paski (S) dodać imbir, kilka ząbków przeciśniętego czosnku i drobniutko pokrojoną cebulę (O) Posolić (Sł) Pomidory w puszcze dodać do warzyw, a pomidory suszone odcisnąć z zalewy i dodać do reszty (K) przyprawić kurkumą i dużą ilością bazylii, dodać tymianek (G) Dodać kiełki (S) i wszystko wymieszać z ryżem (O)

Naczynie żaroodporne wyłożyć kapustą. Nałożyć farsz i przykryć liśćmi kapusty. Piec w temperaturze 180C – 40 minut.

Jeśli kapusta będzie się przypalać od góry, przykryć gołąbka folią aluminiową, matową stroną do góry.

Podawać z dowolnym sosem, na przykład pomidorowym.

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s