Co zamiast jajka?

Jajko to produkt, który w przepisach pojawia się często i gęsto. Szczególnie jeśli chodzi o wszelkiego rodzaju ciasta i słodkości. Jak i czym je zastąpić?

Rola jaja w potrawie, zamienniki dla 1 jaja

Spulchnianie

  • łyżka proszku do pieczenia i dwie łyżki wody,
  • łyżka mąki ziemniaczanej z 3 łyżkami wody,
  • łyżeczka suszonych drożdży rozpuszczonych w 4 łyżkach ciepłej wody,

Substytuty jajek mogą wysuszać – należy dodać łyżeczkę oliwy i łyżeczkę esencji waniliowej.

Zagęszczanie

  • mleko sojowe,
  • budyń sojowy,
  • budyń, puree z 1 dojrzałego banana,
  • śmietanka sojowa,
  • beszamel,
  • 6 łyżek stołowych wody z dodatkiem 1 łyżeczki mączki chleba świętojańskiego i 2  łyżeczek gumy guar, 
  • 50 gram tofu,
  • 2 łyżki stołowe mąki sojowej i 2 łyżki wody
  • zamiast mąki sojowej można też użyć mąki z maranty trzcinowatej (doskonały środek wiążący, ponadto nadaje się dla bezglutenowców),
  • skrobia ziemniaczana albo kukurydziana.
  • mąka pszenna, ryżowa lub kukurydziana, 
  • łyżeczka zmielonego lnu,

Do sosów:

  • mąka (1 łyżka na 3 łyżki wody ),
  • śmietana kremówka pod koniec gotowania,
  • mielony len nadaje się także do kotletów mielonych,

Rozrzedzanie

  • 6 łyżek soku jabłkowego,
  • 4 łyżki przecieru z brzoskwiń

Wiązanie

  • mąka ziemniaczana (1 łyżka mąki z 3 łyżkami zimnej wody)

Nadawanie puszystości

  • 1 łyżka stołowa proszku do pieczenia lub
  • 3/4 łyżeczki sody oczyszczonej i 1 łyżeczka octu jabłkowego

Uelastycznianie

  • 1 łyżeczka mielonego lnu rozpuszczona w 1/4 szklanki gorącej wody (poczekać, aby len napęczniał, dodać do mąki jeszcze ciepły roztwór) – doskonałe do wypieków o mocniejszym lub orzechowym smaku

Glazurowanie

  • syrop z cukru,
  • 2 łyżki mleka,
  • śmietana,
  • żelatyna dla zwiększenia blasku

W dresingach i dipach

  • 2-3 łyżki tofu (miękkie, jedwabiste i twarde tofu mają podobną konsystencję co jajko),
  • majonez bezjajeczny*

więcej: puszka.pl

Źródło: mamaalergikagotuje.blogspot.com

 

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s