Co zamiast? – czyli zamienniki w kuchni

Zamienniki w kuchni

Niektóre diety wykluczają użycie standardowo dostępnych produktów. Na przykład alergicy czy wegetarianie z konieczności bądź wyboru nie używają niektórych produktów bądź ich grup.

Ale co zrobić gdy przepisy kuszą a podniebienie krzyczy by je dopieścić? Zrezygnować, albo… zamienić co się da! Jak? A tak:

Produkty zwierzęce:

  • Mięso czerwone, drobiowe, podroby, ryby i owoce morza – nasiona strączkowe (groch, soczewica, bób, soja), orzechy (cała paleta gatunków – od włoskich po arachidowe), proteina sojowa, migdały, nasiona słonecznika, gluten, pestki dyni, twarde tofu
  • Jajko – wszystko zależy od funkcji jaką jajko ma spełniać w potrawie, więcej o zamiennikach jajka
  • Sery – płatki drożdżowe, tempeh z soi, soja, ryż, miękkie tofu, ser orzechowy czy migdałowy
  • Mleko –  „mleko” zbożowe (sojowe, ryżowe, owsiane), orzechowe, sezamowe, z groszku
  • Masło – soja i margaryny bezmleczne, oleje roślinne, masła sezamowe, orzechowe, jaglane czy kukurydziane, awokado
  • Śmietana – jogurt naturalny, jogurt grecki, mleczko kokosowe, śmietana sojowa, jogurt z miękkiego tofu
  • Twaróg – twarożek sojowy
  • Jogurty – jogurty sojowe lub owsiane

Pozostałe:

  • Cukier – miód, syrop klonowy, syrop z agawy, słód (ryżowy, jęczmienny), cukier brzozowy (ksylitol), stewia, lukrecja, melasa (buraczana, trzcinowa, z karobu), suszone owoce, więcej o zamiennikach cukru
  • Sól – miso, sos sojowy, mieszanka ziół np.: zmielić nasiona kolendry, kminku, kilku gatunków pieprzu, chili, oregano i tymianku, marynaty, ocet, czosnek, soki cytrusowe, przyprawy korzenne.
  • Proszek do pieczenia – soda oczyszczona z octem jabłkowym
  • Mąka pszenna – mąka z prosa, mąka jaglana, mąka amarantusowa, mąka razowa, pełnoziarnista, z pełnego przemiału bez względu na rodzaj zboża, więcej o mąkach
  • Mąka ogólnie – piuree z czarnej fasoli (proporcja 1:1 – idealne do ciastek i brownies)
  • Mąka do zagęszczania – skrobia ziemniaczana, skrobia kukurydziana
  • Makaron pszenny – makaron razowy pełnoziarnisty (brązowy), makaron chiński, makaron ryżowy, kasza jaglana
  • Ryż biały – quinoa (komosa ryżowa), ryż brązowy/naturalny, ryż dziki
  • Kakao – karob
  • Alkohol – zależy o jaki alkohol chodzi. więcej o zamiennikach alkoholu w przepisach
  • Kostka rosołowa – masło wymieszane z zieleniną, ziołami, czosnkiem i cebulą, wywar z warzyw suszonychBułka tarta bułka tarta razowa, mąka razowa, sezam
  • Majonez – jogurt naturalny z ziołami (natka, koperek), ewentualnie z czosnkiem
  • Frytki z ziemniaków smażone – Frytki z marchewki pieczone

Zamienniki w praktyce

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s