Sos pieczarkowy

Sos pieczarkowy

Sos pieczarkowy

  • 0,7 kg pieczarek (S)
  • mała cebulka (O)
  • łyżka masła klarowanego (S)
  • jogurt naturalny (K)
  • sok z cytryny (K)
  • 2-3 łyżki skrobi kukurydzianej (S)
  • sól (Sł)
  • pieprz (O)
  • imbir (O)
  • kurkuma (G)
  • wywar z suszonych warzyw lub woda (niecały  litr) (Sł)
Pieczarki oczyścić, umyć i drobno pokroić.

Na maśle klarowanym zeszklić drobno posiekaną cebulkę a następnie dodać pieczarki (S) Doprawić pieprzem (O), posolić (Sł) skropić sokiem z cytryny (K) i dodać kurkumę (G)
Można gdy z pieczarek odparuje płyn przerzucić je do gotującej się wody (około 1 litra), dodać suszone warzywa i chwilę gotować aż warzywa się zagotują.

Skropię kukurydzianą (S) wymierzać z imbirem (O) i zalać zimną wodą (Sł) Dokładnie roztrzepać trzepaczką, aby nie było grudek. Wlać do sosu i energicznie mieszać, aby sos był gładki
Chwilę pogotować, doprawić do smaku solą i pieprzem

Podawać z pieczenią, ziemniakami i jajkiem na twardo, z wszelkiego rodzaju kluseczkami albo z plackami ziemniaczanymi

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s