Ciasto cytrynowe z brzoskwiniami

Ciasto cytrynowe z brzoskwiniami

Ciasto cytrynowe z brzoskwiniami

  • 30-40 kropel stevii (1/2 szklanki fruktozy/3/4 szkl. cukru) (S)
  • 2 białka jaj (S)
  • brzoskwinie z puszki (dowolne inne owoce, mogą być mrożone) (S)
  • imbir (O)
  • szczypta soli (Sł)
  • 2 szkl. mąki pszennej pełnoziarnistej (K)
  • 1 szkl. jogurtu naturalnego (maślanki) (K)
  • skórka z cytryny (K)
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej (G)
  • kurkuma (G)

W misce wymieszać:

suche – mąkę (K) kurkumę i sodę oczyszoną (G) stewię (S) szczyptę imbiru (O) pół szczypty soli (Sł)
mokre – roztrzepać białka (S) szczyptę imbiru (O) pół szczypty soli (Sł) jogurt i skórkę z cytryny (K) szczyptę kurkumy (G)

Do miski z suchymi składnikami wlać składniki mokre. Wymieszać.

Do formy wyłożonej papierem do pieczenia wyłożyć 1/2 ciasta. Ułożyć warstwę pokrojonych brzoskwiń (ciasno). Przykryć resztą ciasta i na wierzch wyłożyć resztę owoców.

Piec około 40 minut w piekarniku nagrzanym do 170 C (do suchego patyczka).

Advertisements

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s