Przysmaki Majorki

eng (1)

Zawsze będąc w innym kraju staram się spróbować lokalnych specjałów. Na Majorce nie wiedziałam czego się spodziewać, oprócz owoców, które jak wiadomo w tym klimacie dostępne są dużo wcześniej niż u nas. No i jak cudownie jest spróbować pomarańczy zerwanej prosto z drzewa a nie ze sklepowej półki.

Nispero i świeże truskawki z Majorki

Nispero i świeże truskawki z Majorki

Nispero, inaczej loquat (łac. eriobotrya japonica) – to owoce o wielkości moreli, w podobnym kolorze. Mają gładką skórkę, która łatwo się oddziela. W środku 2-4 pestki, dość duże. Miąższ przyjemny, o kwaskowatym smaku, ciemnieje jak jabłko po przekrojeniu.

Rośnie na zimozielonym, niewysokim drzewku (3-10m), kwitnie w styczniu-lutym, owocuje na początku maja. Kwiaty zielonkawe i niepozorne, zebrane w wiechy na szczytach gałęzi. Owoce podobno są doskonałe na przetwory.

Truskawek przedstawiać nie muszę. Jednak mimo ich idealnego wyglądu, w przeciwieństwie do tych pięknych w polskich sklepach, mają idealnie truskawkowy, słodki smak. Rozpływają się w ustach.

Papaja, gruszka, awokado, cytryna, pomarańcze, brzoskwinia i śliwki

Papaja, gruszka, awokado, cytryna, pomarańcze, brzoskwinia i śliwki

Pomarańcze prosto z drzewa

Pomarańcze prosto z drzewa

Pomarańcze dopiero co zerwane z drzewa to czuta dla wszystkich zmysłów. Od razu w oczy rzuca się ich wygląd – gruba, zwarta skóra, która wbrew oczekiwaniom bardzo łatwo odchodzi od środka. Czysto pomarańczowy zapach pobudza wyobraźnie i idealnie współgra z ciepłym klimatem. Żeby tego było mało… smak. Słodki i bardzo, ale to bardzo soczysty. Jedzenie pomarańczy podczas jazdy samochodem… niewykonalne.

Sombrasada

Sombrasada

Sombrasada to rodzaj kiełbasy, tradycyjnie produkowany na Balearach, zwłaszcza na Majorce. Podstawowymi składnikami jest mięso wieprzowe, papryka, sól i inne przyprawy. Nie jadłam jej bezpośrednio ale udało się jej spróbować w tortilli, nie bardzo się w niej rozsmakowałam.

Dziczyzna

Dziczyzna

Dziczyzna dostępna jest na Majorce w zwykłym hipermarkecie. Co prawda do najtańszych nie należy, ale gdyby kogoś naszło na pieczoną nogę dzikiej kozy – proszę bardzo.

Hiszpańska tortilla

Hiszpańska tortilla

W Polsce tortillą nazywa się cienki placek podobny do naleśnika, w który zawija się w fast foodach mięso z sosem i warzywami. W Hiszpanii to słowo nabiera zupełnie innego znaczenia. Tortilla nie jest typowo Majorkańską potrawą, można ją jednak zjeść praktycznie wszędzie. A czym jest Hiszpańska tortilla? To nic innego jak swego rodzaju omlet z pokrojonymi w plasterki ziemniakami. Zanim spróbowałam tej prawdziwej, na Majorce, zrobiłam ją sama (przepis). Wyszła całkiem podobna w smaku.

Frito Malorquin

Frito Malorquin

Frito Malorquin to typowo Majorkańskie danie z mięsa lamy. Idealnie nadaje się na przekąskę albo danie główne.  Głównym składnikiem obok wymienionego mięsa, które smakuje jak wątróbka drobiowa, są ziemniaki i koperek. To właśnie on nadaje potrawie lekko anyżowy smak. Zainspirowana tym specjałem zorganizowałam sobie podobną pyszność w domu – Frito Polaco. Polecam.

Tapas - mariscos (owoce morza) i mięso marynowane w papryce

Tapas – mariscos (owoce morza) i mięso marynowane w papryce

Tapas - Tortilla z sombrasada i kanapeczka z pastą z kurczaka i kandyzowaną cebulką

Tapas – Tortilla z sombrasada i kanapeczka z pastą z kurczaka i kandyzowaną cebulką

Tapas to niewielkie przekąski podawane zazwyczaj do napojów w barach Hiszpanii. Zwyczaj wywodzi się z Andaluzji, jednak obecnie jest rozpowszechniony w całym kraju, a także poza jego granicami. Również na Majorce. Tapas można zjeść praktycznie wszędzie.

Śniadanie hotelowe - fasolka w sosie pomidorowym i churros (hiszpańskie pączki)

Śniadanie hotelowe – fasolka w sosie pomidorowym i churros (hiszpańskie pączki)

Hotelowe śniadania, zwane śniadaniami kontynentalnymi z reguły niewiele mają wspólnego z miejsce, w którym są podawane. W naszym przypadku było podobnie. Na śniadanie królowała jajecznica na zmianę z jajkami gotowanymi na twardo, jogurty smakowe, płatki na mleku wszelkiej maści i wędliny. Codziennie też serwowana była fasolka w sosie pomidorowym, która poza wspomnianymi jajkami nadawała się do zjedzenia (nie wnikam czy była z puszki). Udało nam się jednak trafić i na hiszpański frykas – churros, czyli hiszpańskie pączki. Co prawda, z tymi znanymi u nas niewiele miały wspólnego, ale nazwa jednak zobowiązuje – tylko dlaczego podawano je na śniadanie? Tego nie wiem.

Almadas i inne bakalie

Almadas i inne bakalie

Półka z orzechami i bakaliami uginała się w sklepie. Czułam się tam jak ryba w wodzie – migdały, włoskie, laskowe, pini, brazylijskie… ach. I nawet ceny nie były jakieś kosmiczne. Pyszności.

Turrones

Turrones

Turrones Mallorca

Turrones Mallorca

Turron to rodzaj nugatu podawany tradycyjnie podczas świąt Bożego Narodzenia. Tradycyjny turron składa się z miodu, cukru i białek jaj, gotowanych razem, aż miód się skarmelizuje, oraz orzechów piniowych, laskowych lub migdałów. W tej wersji jaką jedliśmy królował biały turron zawierający 64% całych, prażonych migdałów (pochodzi on z Alicante ale ręcznie robiony był na Majorce)

Owoce morza

Owoce morza

Langusta

Langusta

Rape (Monkfish)

Rape (Monkfish)

Świeże ryby i owoce morza w hipermarketach i na bazarach to standard. Sprzedają tam też żywe langusty. Niestety pomimo poszukiwań zakrojonych na szeroką skalę, nie udało nam się nabyć kalmarów w cieście w żadnej restauracji. Podobno jedynym miejscem gdzie takich pyszności można zasmakować jest własna kuchnia. Moja była za daleko, a w hotelu nikt nie chciał nawet słyszeć o wypożyczaniu i udostępnianiu mi czegokolwiek. Obeszliśmy się zatem smakiem.

Rynek ze świeżymi owocami, serami, rybami i kwiatami

Rynek ze świeżymi owocami, serami, rybami i kwiatami

Na Majorce rynków stacjonarnych nie ma. Są natomiast rynki terminowe. W każdy dzień, w innym mieście można nabyć świeże owoce, warzywa, ryby, sery, i inne. My trafiliśmy do Luckmajor na niewielki niedzielny rynek.

Jednak mimo niewielu straganów dostaliśmy tam typowe Majorkańskie sery, cytryny i pomarańcze z domowego ogródka oraz rzodkiewki wielkie jak jabłka.

Kandyzowane owoce

Kandyzowane owoce

Kandyzowane figi, kiwi, imbir, papaja i inne

Na stoisku ze słodyczami zaopatrzyliśmy się w różnej maści kandyzowane owoce. Papję, kiwi, ananasy… było tego mnóstwo.

Palmera Choco

Palmera Choco

Palmera to świeże, płaskie ciasto francuskie polane domowej roboty czekoladą. Jest tak delikatne w smaku, że na samą myśl moje kubeczki smakowe wariują. Może uda mi się odtworzyć ten smak w domu.

Einsamadas

Einsamada

Einsamada to typowe ciasto produkowane na Majorce, które z czasem rozpowszechniło się na inne kraje terytoriów hiszpańskich. Pierwsze wzmianki mówią, że było ono wyrabiane na Majorce już w XVII wieku. Produkuje się je z ciężkiej mąki, wody, cukru, jajek i ciasta bazowego z poprzedniego dnia oraz specjalnego smalcu wieprzowego o nazwie Saim. W smaku jest ono niewiarygodnie puszyste. W środku nadziane jest domowej roboty czekoladą, co czyni je jeszcze bardziej aksamitnym. Jest stosunkowo drogie. Prawie 6 euro za ciasto o średnicy małej pizzy, to troszkę dużo, jednak gorąco polecam bo warto. Już mi ślinka cieknie.

Crema Catalana

Crema Catalana

Crema Catalana to tradycyjny kataloński deser, przygotowywany na bazie mleka, cytryny, żółtek, kory cynamonu i mąki kukurydzianej. Zazwyczaj jego powierzchnię stanowi karmelizowany cukier. Ma konsystencję budyniu i smakuje wybornie. Ten deser na pewno zagości na moim stole i prędko z niego nie zniknie.

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s