Crema Catalana

Crema Catalana

Crema Catalana

  • 1/2 litra mleka
  • 3 żółtka
  • 5 łyżek miodu
  • 2 łyżki mąki kukurydzianej
  • kawałek laski wanilii
  • 1/2 laski kory cynamonu
  • otarta skórka z 1/2 cytryny
  • otarta skórka z 1/2 pomarańczy
  • ew. cukier trzcinowy

¾ ilości mleka zagotować z dodatkiem wanilii, cynamonu i skórki pomarańczowej oraz cytrynowej.  Zdjąć z ognia, żółtka utrzeć z dodatkiem miodu. Zalać je cienkim strumieniem gorącego mleka, energicznie mieszając rózgą. W pozostałym zimnym mleku rozprowadzić mąkę i także wlać do masy mleczno-żółtkowej, przecedzić przez sitko.

Całość podgrzewać na bardzo małym ogniu do zgęstnienia, lecz nie doprowadzić do zagotowania, masę przelać do salaterek lub kokilek. Po przestudzeniu wstawić do lodówki na min. 2 godziny.

W wersji oryginalnie podawanej w Hiszpanii: Przed podaniem wierzch posypać cukrem trzcinowym i za pomocą palnika karmelizować do powstania brązowej skorupki na powierzchni, można także wstawić deser do piekarnika z funkcją grill.

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s