Kotleciki pieczone z soczewicy

Kotleciki pieczone z soczeiwcy

Kotleciki pieczone z soczeiwcy

  • 1 jajko (S)
  • 1 łyżka mielonego siemienia (S)
  • 1 cebula (S)
  • 1 łyżka oliwy z oliwek (S)
  • 2 ząbki czosnku (O)
  • pieprz (O)
  • 1 łyżeczka przyprawy garam masala (O)
  • 1 łyżeczka przyprawy curry (O)
  • 1/2 łyżeczki pieprzu cayenne (O)
  • imbir (O)
  • 2/3 szklanki czerwonej soczewicy (Sł)
  • ½ szklanki bulionu warzywnego (Sł)
  • sól (Sł)
  • 4-5 łyżek bułki tartej (K)
  • natka pietruszki (K)
  • kurkuma (G)

Soczewicę przepłukać i ugotować w osolonej wodzie do miękkości (ok. 15-20 minut). Odcedzić na sitku, przełożyć do miski i zmiksować blenderem.

Na oliwie z oliwek zeszklić drobno posiekaną cebulę (S) dodać drobno posiekany czosnek, pieprz, imbir, gram masala i curry (O) Posolić i dodać zmiksowaną soczewicę oraz podlać bulionem  warzywnym (Sł) Dodać pietruszkę, wymieszać i dodać bułkę tartą (K) oraz kurkumę (G) Wbić jajko (S) i wszystko dobrze połączyć. Masa powinna być dość gęsta.

Wilgotnymi dłońmi formować kulki wielkości orzecha włoskiego i kłaść je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w 180 stopniach przez 15-20 minut.

Reklamy

2 uwagi do wpisu “Kotleciki pieczone z soczewicy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s