Chleb z ziarnami bez mąki

 

Chleb bez maki z ziarnami

Chleb bez maki z ziarnami

  • 135 g ziaren słonecznika (można dodać mniej i uzupełnić łuskanymi pestkami dynii)
  • 90 g ziaren siemienia lnianego
  • 65 g migdałów
  • 145 g płatków owsianych – w wersji bezglutenowej płatki beglutenowe
  • 8 łyżek mielonego lnu
  • 3 łyżki ziaren chia (można zastąpić je ziarnami babki płaszowatej lub pominąć zastępując taką samą ilością ziaren siemienia lnianego)
  • 1 łyżeczka soli morskiej, drobnej
  • 1 łyżka syropu klonowego (melasy buraczanej lub miodu)
  • 3 łyżki roztopionego oleju kokosowego lub masła klarowanego
  • 350 ml letniej wody + 2 łyżki dodatkowo
  • olej kokosowy lub masło klarowane do wysmarowania formy (albo wyłożyć formę papierem do pieczenia i niczym nie smarować)

Przygotowanie:

  1. Odmierzyć i umieścić w większej misce suche składniki: słonecznik, siemię lniane, migdały, płatki owsiane, mielony len, chia i sól.
  2. W innym naczyniu wymieszać wodę z syropem klonowym i olejem kokosowym.
  3. Przelać mokre składniki do suchych, wymieszać całość tak, aby się wszystko dobrze połączyło. Jeśli masa będzie zbyt gęsta i trudna do mieszania, dodać łyżkę lub dwie wody.
  4. Masę przełożyć do formy, np. keksówki (26 cm x 11cm), wysmarowanej olejem lub masłem, albo wyłożonej papierem do pieczenia.
  5. Wyrównać powierzchnię masy chlebowej,  dobrze dociskając i owinąć ją folią spożywczą. Odkłożyć na minimum 2h (max 24 godziny) w temperaturze pokojowej.
  6. Rozgrzać piekarnik do 175°C  (termoobieg), włożyć chlebek do nagrzanego piekarnika i piec przez 60 minut.
  7. Upieczony bochenek wyciągnąć z piekarnika, odstawić w foremce do przestygnięcia a następnie wyłożyć  go na kratkę do całkowitego przestygnięcia. Postukamy w chleb od spodu, powinien wydać głuchy odgłos.

Wskazówki:
Chleb można przechowywać w temperaturze pokojowej do 5 dni, podobno świetnie nadaje się na tosty i dobrze znosi mrożenie.
Migdały można pominąć, należy wówczas dodać więcej innych ziaren utrzymując wagowe proporcje.

Reklamy

Jedna uwaga do wpisu “Chleb z ziarnami bez mąki

  1. robilam ten chleb ale to byl zupelny niewypal ,bo strasznie sie kruszyl ,nie dodawalam babki plesznik a moze ona by lepiej skleila cale ciasto a tak polowe wyrzucilam ,a skladniki nie sa tanie 😦

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s