Adżapsandali (Gruzja)

Adżapsandali – bakłażany z ziemniakami

  • 4 duże ziemniaki
  • 1 bakłażan
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 cebule
  • 2 pomidory
  • 1 łyżeczka cząbru
  • 1 łyżeczka bazyli
  • 1 łyżeczka estragonu
  • 1 łyżeczka mięty
  • 1/2 pęczka natki pietruszki
  • 1/2 pęczka kopru
  • pieprz
  • kurkuma
  • oliwa do smażenia

Bakłażany pokroić w cienkie plastry i oprószyć solą. Odstawić na kilkanaście minut. Kiedy puszczą sok, wysuszyć je na ręczniku papierowym i przesmażyć na oliwie w rondlu wraz z posiekaną cebulą.
Drobno pokrojone ziemniaki przesmażyć na rozgrzanej oliwie lub ugotować na parze oprószone solą.

Do bakłażanów dodać posiekany czosnek, sparzone, obrane ze skóry i drobno pokrojone pomidory oraz odrobinę wody. Wszystko razem wymieszać i gotować do miękkości.
Następnie dodać posiekaną pietruszkę i koper, cząber, bazylię, estragon i miętę. Wymieszaj dokładnie i doprawić pieprzem.

Gotować 2 minuty. Wszystko przełożyć do ziemniaków, podawać na gorąco.

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s