Nigviziani badrigiani (Gruzja)

Nigviziani badrigiani (Gruzja)

  • 2 bakłażany (ok. 500 g)
  • olej do głębokiego smażenia
  • 100 g orzechów włoskich
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1/2 małej papryczki chilli lub 1 cebula
  • 3-4 ząbki czosnku
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka szafranu
  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
  • 1 łyżka posiekanej natki kolendry
  • 1 łyżeczka świeżo zmielonych ziaren kolendry
  • cukier
  • pieprz
Bakłażana pokroić w grube plastry, posypać solą i pozostawić na 15-30 minut. Odcisnąć sok na papierowym ręczniku. Tak przygotowane plastry smażyć na głębokim tłuszczu, aż zrobią się zupełnie miękkie. Po usmażeniu ułożyć na pergaminie, aby usunąć nadmiar tłuszczu.
Oczyszczone orzechy rozbić w moździerzu lub w mikserze na jednolitą masę. Dodać około 50 ml zimnej wody i sok z cytryny, drobno pokrojoną papryczkę chilli lub cebulę oraz czosnek. Dodać pozostałe składniki tak aby powstała gęsta, miękka masa o konsystencji gęstej śmietany.Pastę nakładać na plastry bakłażana i zawijać w roladki.W kuchni gruzińskiej do dekoracji tego dania używa się owocu granatu.
Reklamy

2 uwagi do wpisu “Nigviziani badrigiani (Gruzja)

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s