Botwinka

Botwinka

  • 1,5 l wrzątku / wywar z suszonych warzyw (G)
  • laurowy listek (G)
  • pęczek botwinki (G)
  • liść lubczyku (G)
  • listek szałwii (G)
  • 1 pęczek świeżego koperku (G)
  • kurkuma (G)
  • masło klarowane (S)
  • 4 – 5 ziemniaków (S)
  • ząbek czosnku O)
  • pieprz (O)
  • szczypta mielonego kardamonu (O)
  • 1 duża cebula (O)
  • sól (Sł)
  • sok z małej cytryny (K)
  • ocet jabłkowy (K)

Zagotować wodę / wywar. Na maśle poddusić drobno posiekaną cebulkę (S), dodać czosnek (O) posolić (Sł) Dodać sok z cytryny (K) i pokrojone łodyżki botwinki i koperku (G) Poddusić parę minut aż łodyżki zmiękną.

Dodać stewię (S) Pieprz i kardamon (O) Posolić (Sł) Dodać ocet i zalać wrzątkiem / bulionem. Dodać kurkumę, listek laurowy, lubczyk oraz resztę świeżego pokrojonego koperku i liście botwinki (G) Dodać pokrojone w kostkę ziemniaki i buraczki z botwinki (S)

Gotować około 40 minut.

Advertisements

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s