Makaron z cukinią, bobem i ricottą

 

Makaron z cukinią, bobem i rcottą

Makaron z cukinią, bobem i rcottą

  • 250 g bobu (S)
  • 1 duża cukinia (S)
  • 1 cebula (O)
  • imbir (O)
  • sól (Sł)
  • 1/2 opakowania serka riccota (125 g) (K)
  • 6 łyżek jogurtu greckiego (K)
  • 250 g makaronu pełnoziarnistego (K)
  • kurkuma (G)
  • oliwa z oliwek (S)
  • świeżo zmielony pieprz (O)

Makaron ugotować w osolonej wodzie z kurkumą al dente. Odcedzając makaron, odlać ok. 70-100 ml wody pozostałej po gotowaniu makaronu.

Cukinię umyć, ściąć końce i pokroić (np. przy pomocy obieraczki) na długie, cienkie plastry.

Bób gotujemy w osolonej wodzie.

Na oliwie podsmażyć pokrojoną w kostkę cebulę i cukinię a następnie dodać obrany ze skórki bób (S)
Do miseczki odkładamy kilka plastrów cukinii i trochę bobu – będą do przystrojenia całości.
Do warzyw dodać suszony imbir (O) sól (Sł) serek ricotta i jogurt (K) Mieszać tak, by serek się rozpuścił. Dodać kurkumę i podlać wrzącą wodą (G)

Na patelnię wrzucić ugotowany makaron i połączyć go z cukinią i bobem.

Na talerz nałożyć makaron, dodać odłożone wcześniej plastry cukinii zwinięte  w ruloniki oraz bób. Całość polać oliwą z oliwek (S) i oprószyć świeżo zmielonym pieprzem (O)

Advertisements

Jedna uwaga do wpisu “Makaron z cukinią, bobem i ricottą

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s