Czereśniowy sernik na zimno

Czereśniowy sernik na zimno

Czereśniowy sernik na zimno

  • 750 ml wody
  • 500 g twarogu mocno zmielonego naturalnego
  • 9 łyżeczek (18 g) agar-agraru
  • 400 g czereśni
  • 3 łyżki miodu
  • 1 łyżka lukrecji
  • sok z cytryny
  • laska wanilii

Czereśnie wydrylować z pestek. 1/3 ich ilości odłożyć w całości do galaretki, 2/3 rozdrobnić.

Wodę zagotować z wanilią i lukrecją. Podgotować ok. 10 minut odstawić na chwilkę. Odcedzić.

Do 500 ml gorącej wody wsypać 6 łyżeczki agaru. Dobrze wymieszać. Lekko przestudzić.   Dodać miód. Połączyć z twarogiem. Na koniec dodać rozdrobnione czereśnie.

Przelać do formy i wstawić do lodówki żeby zastygło.

W tym czasie do 250 ml przygotowanej wcześniej słodkiej wody dodać 3 łyżeczki agaru i sok z cytryny. Przelać na wcześniej zastygniętą masę. Wrzucić wydrylowane czereśnie.

Przestudzić i wstawić do lodówki aby wszystko stężało.

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s