Niebezpieczna żywność – poradnik dla konsumentów

Niebezpieczna żywność

Niebezpieczna żywność

Co to związki endokrynnie aktywne czy dystrybutory endokrynne, co wiemy o chemicznych czynnikach w środowisku, które zagrażają ludzkiemu zdrowiu, dlaczego samce ryb produkują ikrę, a liczba aligatorów w Missisipi spadła o 90 proc.?

Co to jest „koktajl chemiczny” i jakie są przyczyny zwiększonej zachorowalności na nowotwory?

Czy żywność, którą kupujemy każdego dnia w sklepach jest bezpieczna i czy istnieje bezpieczny poziom używania pestycydów?

Jak obronić się przed narażeniem na pestycydy zaburzające system hormonalny?

Na te i wiele innych pytań odpowiada najnowszy poradnik dla konsumenta wydany przez organizację PAN Europe (Pesticide Action Network) – jest to założona w 1092 roku sieć ekologicznych organizacji pozarządowych, która dziś działa na całym świecie. PAN Europe współpracujemy z politykami i instytucjami, by doprowadzić do zmniejszenia stosowania pestycydów i zastąpienia ich alternatywnymi środkami bezpiecznymi zarów­no dla konsumentów jak i środowiska. Celem prowadzonych przez organizację kampanii jest podniesienie świadomości obywateli oraz decydentów Unii Europejskiej na temat zagrożeń wynikających ze stosowania pestycydów i – z myślą o przyszłych pokoleniach – doprowadzenie do zmiany polityki w tym zakresie.

Społeczny Instytut Ekologiczny wspiera działania i akcje PAN Europe.

Zapraszamy do przeczytania zamieszczonego na naszej stronie poradnika pt.

„Niebezpieczna żywność – Chemiczne substancje w żywności UE zaburzające gospodarkę hormonalną” – w najbliższym czasie wydany zostanie również w formie drukowanej (POBIERZ)

źródło: www.sie.org.pl

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s