Agar-Agar – roślinna żelatyna

Agar-Agar

Żelatyna vs. Agar-Agar

Agar-Agar (Gelidium sesquipedale)

„Chińska trawa” to czysta roślinna żelatyna. Agar agar nie jest algą, tylko ekstraktem pochodzącym z algi Gelidium sesquipedale, najbardziej wartościowej w świecie agarów. Określana jest czasami jako „Kanten” (japońskie określenie). Pochodzi z wodorostów Azji Południowo-Wschodniej (w rzeczywistości jego oryginalna nazwa to Malay do galaretki, więc mówiąc agar-agar w efekcie mówimy „galareta”).

Znany już w starożytności, dziś stosowany jest na skalę przemysłową. Używany jako zagęszczacz, naturalny konserwant, do żelowania, posiada specyficzną dla siebie zdolność obniżania wartości kalorycznych w połączonych z nim produktach. Znajduje szerokie zastosowanie do wyrobu lodów, kremów, dżemów, konfitur, syropów, konserw, majonezu, piwa i wina oraz do produkcji kosmetyków, pasty do zębów a nawet do niektórych farb i lakierów.

Agar-Agar można kupić w sklepach ze zdrową żywnością, azjatycką kuchnią lub w sieci. Występuje w postaci proszku, płatków, nici lub prętów. Jego symbol to E406.

Różnice między agar agar i żelatyną

Agar ma kilka zalet w stosunku do tradycyjnej żelatyny, a mianowicie:

  • pochodzi ze źródła roślinnego, a nie źródła zwierzęcego, co oznacza, że ​​nadaje się do diety wegetariańskiej i wegańskiej, a także spełnia ograniczenia dotyczące diet z powodów etycznych, moralnych i religijnych,
  • nie ma smaku, zapachu i koloru
  • ma 8-mio krotnie silniejsze właściwości żelujące niż żelatyna
  • tężeje w temperaturze pokojowej
  • zetnie się nawet z kiwi, które uniemożliwia proces zastygania w przypadku żelatyny
  • daje uczucie uczucie pełności, które może wspomagać odchudzanie
  • to naturalny regulator i regenerator układu pokarmowego, pomaga w codziennym opróżnianiu i trawieniu
  • działa antybakteryjnie
  • ma bardzo mało kalorii
  • jest bogaty w witaminy – A,C,D,K
  • jest największym źródłem soli mineralnych (wapnia i żelaza, fosforu, magnezu) oraz mikroelementów (praktycznie wszystkich, szczególnie jodu, krzemu, magnezu, miedzi, selenu, itd.
  • pomaga wyeliminować zbędny cholesterol
  • oczyszcza organizm z metali ciężkich, środków trujących oraz substancji radioaktywnych
  • obniża przyswajalność spożywanych tłuszczy oraz rozkładają nadmiar tłuszczu
  • aminokwasy uzupełniają białka innych pokarmów: zawierają wszystkie istotne aminokwasy oraz dziewięć mniej istotnych
  • aktywują układ odpornościowy, oczyszczają ciało z toksyn oraz wzmacniają kości, włosy i paznokcie

Uwaga! Agar składa się z włókien przez co wpływa na pasaż jelitowy a jego przedawkowanie może mieć działanie przeczyszczające.

Jak używać Agar-Agar?

Najczęściej stosuje się 2 g płynu/proszku (1 łyżka) na 500 ml .

  1. Agar wymieszać w małej ilości wody lub innego płynu (np. 1 łyżkę agaru w 4 łyżkach wody).
  2. Podnieść temperaturę płynu do 85 ° C lub doprowadzić do wrzenia.
  3. Trzymać na wolnym ogniu 5 min – dla proszku i 10-15 min – dla płatków.
  4. Dodać resztę płynu i dobrze wymieszać.
  5. Odstawić na bok i poczekać aż całość stężeje.

Porady

  • Jeśli konsystencja jest zbyt gęsta wystarczy podgrzać całość i dodać więcej wody.
  • Tężeje w temperaturze około 50 º C. Należy uważać, aby nie wprowadzać niczego zimnego, dopóki całość nie jest gotowa, ponieważ może stężeć natychmiast.
Advertisements

Jedna uwaga do wpisu “Agar-Agar – roślinna żelatyna

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s