Kalafior brokułowy z bobem

Kalafior, bób i brokuł

Kalafior, bób i brokuł

  • 1 kalafior (S)
  • 1 brokuł (S)
  • 5 jajek (S)
  • 30-40 dag bobu (S)
  • oliwa z oliwek (S)
  • 3-4 ząbki czosnku (O)
  • 1 cebula (O)
  • pieprz (O)
  • sól (Sł)
  • sok z cytryny (K)
  • kurkuma (G)

Warzywa Strączkowe - edycja letniaBób opłukać, gotować w osolonej wodzie przez 15-20 minut, ostudzić, obrać z łupek.
Brokuła i kalafiora gotować przez kilka minut w osolonym wrzątku albo ugotować na parze na półtwardo. Ugotowane podzielić na mniejsze cząstki.
Cebulę pokroić w piórka, zalać na chwilę wrzątkiem, odcedzić.
Jajka ugotować na twardo, pokroić w większą kostkę.

Kalafior, brokuł i bób połączyć razem (S)
Oliwę z oliwek (S) przyprawić pieprzem, przeciśniętymi ząbkami czosnku (O) solą (Sł) sokiem z cytryny (K) i kurkumą (G). Wymieszać razem z warzywami.
Dodać jajka (S) i wymieszać całość z cebulką (O)

Można podać z sosem czosnkowym.

Sałatkę wstawić na min. godzinę do lodówki. Smakuje najlepiej po „przegryzieniu”.

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s