Zdrowa żywność za mniej niż 1 zł

Tanie i szybkie jedzenie nie oznacza tylko niezdrowych frytek i burgerów z byle jakiego baru. Oto lista 40 smacznych i zdrowych produktów a wszystkie za niecałą złotówkę za porcję (!).
* Ceny mogą ulec zmianie w zależności od lokalizacji. Stan na lipiec 2013 na podstawie uśrednionych cen z wielu źródeł.

BIAŁKO

1.  Czarna fasola (100 g – około 1 zł)
Zawiera mnóstwo błonnika i ma solidną ilość wapnia, błonnika, potasu i kwasu foliowego. Gotowana w domu zawiera więcej przeciwutleniaczy. Warto gotować co jakiś czas zupę z czarnej fasoli, lub zrobić zdrowy fasolowy dip.

2. Jaja (1 sztuka – 0,90 zł)
To najszybsze źródło białka. Jajka na miękko, sadzone czy jajecznica, sprawdza się zawsze.

3. Migdały (20-25 orzechów – około 1 zł)
Bogate w jednonienasycone kwasy tłuszczowe i błonnik, te super orzechy mogą zmniejszyć ryzyko powstania cukrzycy i spowodować spadek masy ciała. Można je spożywać jako zdrową przekąskę  w ciągu dnia, lub dodać do płatków zbożowych lub owsianych, jako dodatkowy zdrowy tłuszcz i białko.

4. Orzeszki ziemne (25-30 orzechów – około 1 zł)
Masło orzechowe może być niezdrowym jedzeniem, ale w naturalnej postaci, te rośliny strączkowe są bardzo zdrowe. Jedząc je z umiarem, dostarcza się dawkę zdrowych tłuszczów i można zmniejszyć ryzyko chorób serca. Idealnie pasują do dań z kurczaka i wegetariańskich.

5. Ciecierzyca (fasola Garbanzo)  (100 g – około 0,60 zł)
Te małe ziarna zawierają bardzo dużo błonnika. Można je dodawać do sałatek, piec z curry w proszku, lub zrobić własny hummus .

6. Soczewica (100 g – około 0,60 zł)
Zawiera więcej białka na kilogram niż wołowina. Jest bogata w przeciwutleniacze (i to bardzo smaczne). Można z niej zrobić placuszki albo połączyć z ryżem i przygotować pyszne kitcherie.

7.  Płatki owsiane (100 g – 0,80 zł)
Owies jest bogaty w błonnik, o niskiej zawartości tłuszczu, może pomóc obniżyć poziom cholesterolu. Do czego użyć płatki owsiane? Na śniadanie można zjeść miskę  płatków owsianych z bakaliami, zastąpić mąkę w ciasteczkach, albo używać jako panierki .

8. Fasola pinto (100 g – około 1 zł)
Ziarna fasoli pinto są pełne białka i błonnika. To pyszny dodatek do każdej domowej burrito – na śniadanie, obiad lub kolację!

9. Tofu  (porcja 25 g – o,75 zł)
Wysoka zawartość białka i niskiej zawartości tłuszczu to wyśmienite źródło białka dla wegetarian i mięsożerców. Dodatkowo, soja jedzona z umiarem może pomóc obniżyć poziom cholesterolu i zmniejsza ryzyko raka piersi. Tofu można przyrządzać na wiele sposobów. Zastępuje mięso w wielu potrawach.

10. Pestki dyni (25 g – 0,65 zł)
Dynia to niezbędne źródło witamin i minerałów, a także białka i żelaza. Pestkami można posypać sałatkę lub pieczeń.

11. Puszka tuńczyka (1/2 puszki – 1 zł)

Tuńczyk to tani i łatwy sposób, aby uzyskać kwasy Omega-3-tych. Szybką, zdrową sałatkę można uzyskać mieszając tuńczyka z greckim jogurtem i posiekanymi warzywami.

12. Białko serwatkowe (100 g – około 1 zł)
Jeszcze więcej białka? Nic prostszego. Białka serwatki można dodawać do smoothie, płatków owsianych lub przemycić go do ciasteczek.

WYROBY MLECZNE

13. Jogurt naturalny (200 ml – 0,99 zł)
Szybkie źródło białka i wapnia! Można nim zalać muesli na śniadanie lub przekąskę po treningu. Należy pamiętać, że niskotłuszczowe odmiany mają mniej kalorii (jeśli się je liczy). Uwaga na jogurt grecki – jest tak samo dobry, a kosztuje więcej. Sprytne posunięcie!

14. Serek wiejski, (100 g – około 1 zł)

To łagodny ser, zaskakująco  bogaty w białko. Świetnie smakuje w daniach słodkich i pikantnych. Podobnie jak jogurt i większość innych produktów mlecznych, jako twaróg zazwyczaj pochodzi z pełnotłustego mleka. Można dopełnić go rzodkiewką lub owocami, albo zrobić to zdrową pastę z awokado.

PEŁNE ZIARNA

15. Pełnoziarnisty makaron (100 g – 0,85 zł)
Pełnoziarnista wersja makaronu jest pełna błonnika , przeciwutleniaczy i białka, może pomóc obniżyć ryzyko chorób serca.

16. Ryż brązowy (100 g – 0,85 zł)
Całe ziarna ryżu oprócz dostarczania zdrowego błonnika mogą pomóc obniżyć ryzyko cukrzycy.

17. Kukurydza (100 g – 0,80 zł)
Kukurydza jest dobrym źródłem błonnika.

18. Quinoa (komosa ryżowa) (25 g – około 1 zł)
Może być trudne do wymówienia, ale jest łatwe do przygotowania i pożywne. Zawiera białko i błonnik oraz dziewięć niezbędnych aminokwasów, których nasz organizm nie może produkować sam.

OWOCE

19. Winogrona (250 g – około 1 zł)
Te słodkie małe smakołyki są bogate w antyoksydanty , które mogą pomóc obniżyć poziom cholesterolu. Są doskonałą przekąską.

20. Jabłka (½ kg około 1 zł – w zależności od odmiany)

Jabłka to spora dawka witaminy C oraz pomocnych w walce z rakiem antyoksydantów.

22. Banany (0,60-0,80 zł za banana)
Wypełnione błonnikiem i potasem, te bananowe 100 kalorii mogą bardzo pomóc zdrowiu.

22 Kiwi (około 1 zł za kiwi)
Kiwi to w rzeczywistości jagody. Pełne witaminy C i błonnika.

23. Melon (około 0,80 zł za za porcję ½ szklanki)
Zawiera dużo witaminy C i przeciwutleniaczy. Melon jest idealną przekąską na wiosnę i lato! Zamrożone kawałki tego słodkiego owocu to wspaniała przekąska na ciepłe dni.

24. Arbuz (około 1 zł za 1 kg)
Arbuz może mieć podobne działania do viagry. Jest jednak bogatym źródłem witaminy C – w walce z rakiem przeciwutleniacz, który pomaga wzmocnić odporność i dbać o zdrowie kości.

25. Pomarańcze (około 1 zł za pomarańczę)

Pomarańcze są nie tylko bogate źródło witaminy C. Ten cytrusowy owoc zawiera również dużo błonnika, kwasu foliowego i potasu . Aby przewyższyć nadmiar cukru i uzyskać zdrową dawkę przeciwutleniaczy nalezy go z grubsza obrać i zjeść w całości.

WARZYWA

27.  Czosnek (4-5 ząbków – około 1 zł)
Czosnek to nie tylko specyficzny zapach. To również mnóstwo korzyści dla zdrowia. Wspomaga pamięć. Jest pełen przeciwutleniaczy, dba o zdrowie serca i zmniejsza ryzyko zachorowania na raka i Alzheimera. Można go dodawać do wielu potraw aby urozmaicić smak lub upiec go w piekarniku, nabiera wtedy słodszego smaku.

28.  Pomidory (0,60 zł za pomidora)

Pomidory są idealne do domowych sosów i gulaszu. Zawierają również wyjątkowe ilości likopenu, jednego z najbardziej antynowotworowych przeciwutleniaczem, który pozostaje nawet w trakcie obróbki termicznej.

29. Cebula  (2 średnie cebule – około 1 zł)
Cebula zawiera więcej witaminy C niż cytryna. Jest to więc spora dawka antyoksydantów. Sautee można ją dodać do jajecznicy czy omletu lub układać na kanapkę dla dodatkowego smaku.

30. Jarmuż (około 1 zł garść)

Jarmuż jest królem antyoksydantem spośród wszystkich owoców i warzyw. Zawiera witaminy A, C i K, błonnik, wapń, żelazo i potasu (uff!).

31. Brokuły (100 g – 0,80 g)

Brokuły mają wyjątkowo wysoki poziom kwasu foliowego i witaminy C, które mogą pomóc zmniejszyć ryzyko niektórych nowotworów i chorób serca.

32. Buraki  (½ kg – za około 1 zł)
Te fioletowe perełki są wypełnione betalains, które mogą pomóc w zapobieganiu powstania raka i innych chorób zwyrodnieniowych. Zawierają również mnóstwo kwasu foliowego, błonnika i witamin, co czyni je jednymi z najlepszych produktów prozdrowotnych.

33. Szpinak (100 g – około 1 zł)
Jest bardzo odżywczy. Zawiera witaminy A, K i wapń. Można go udusić z czosnkiem i jajkiem albo przygotować pożywną tartę.

34. Marchew (0,60 zł za marchewkę)
Marchew to wspaniałe źródło witaminy A i beta-karotenu. Idealnie pasuje do zapiekanek z innych warzyw korzeniowych ale można z nich zrobić ciasto marchewkowe lub zupę.

35. Groszek zielony  (100 g – około 1 zł – mrożony)
Jako roślina strączkowa, groszek zielony zawiera błonnik i białko. Można go dodawać do sałatek, albo ugotować zupę z zielonego groszku z estragonem.

NAPOJE

36. Woda (0 zł)
Kilkakrotnie przegotowana lub przefiltrowana jest najlepszym napojem wspomagającym zdrowie. Utrzymuje prawidłowe nawodnienie organizmu, wypłukuje toksyny z organizmu i wspomaga odchudzanie.

37. Kawa mielona (0,50 zł za kubek)

Kawa mielona zawiera przeciwutleniacze. Jedna filiżanka kawy dziennie pomaga chronić serce. Jest również doskonałym paliwem przed treningiem wytrzymałości.

38. Kawa zbożowa (0,20 zł za torebkę)

Jest bogatym źródłem: błonnika, witamin, minerałów, przeciwutleniaczy. Poza tym jest pożywna, niskokaloryczna, zmniejsza uczucie głodu, dostarcza niezbędnych składników i poprawia przemianę materii.

39. Herbata zielona  (0,25 zł za torebkę)

Korzyści zdrowotne zielonej herbaty znane są na całym świecie, począwszy od właściwości silnie antyoksydacyjnych do wspomagania utrzymania prawidłowej wagi. W lecie – mrożona idealni gasi pragnienie.

40. Rooibos (0,22 zł za torebkę)

Inaczej czerwonokrzew to raczej napój niż „herbata”. Jest bogaty w minerały i antyutleniacze. Nie zawiera kofeiny.

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s