Przeliczniki w kuchni

Różne przepisy, różne jednostki. Zdarza się też, że chcemy wypróbować przepis ze strony obcojęzycznej. Czasami po prostu chcemy coś zmiksować po swojemu, a nie każdy ma wagę kuchenną w domu. Innym razem szkoda zachodu żeby ją wyjmować dla kilku produktów. Najprościej… przeliczyć!

Podstawowe założenia

Szklanka do odmierzania ma pojemność wody 250 ml = 250 g

W przypadku płynów gramy (g) i mililitry (ml) to to samo. Warto poszukać takiej szklanki lub kubka o pojemności 250 lub kupić miarkę. Większość szklanek miała 200 ml, a kubków 300 ml. Oczywiście, jeśli wszystko odmierza się tą samą pojemnością (takimi samymi szklankami) to nie powinno mieć to wpływu na efekt końcowy. Oznacza to, że ciasto wyjdzie zarówno osobie odmierzającej wszystkie składniki szklanką o pojemności 250 ml, jak i tej 200 ml  (sprawdza się w 90%).

1 łyżeczka to 5 ml
1 łyżka stołowa to 15 ml
7 g drożdży instant = 25 g świeżych

3 łyżeczki = 1 łyżki
1 1/2 łyżeczki = 1/2 łyżki

4 łyżki = 1/4 szklanki
5 1/3 łyżki = 1/3 szklanki
8 łyżek = 1/2 szklanki
12 łyżek = 3/4 szklanki
16 łyżek = 1 szklanka

1 łyżka stołowa: 

  • mleko – 10 g
  • olej – 10 g
  • kasza manna – 9 g
  • bułka tarta – 8 g
  • mąka ziemniaczana – 12 g
  • mąka pszenna – 12 g
  • cukier – 12 g
  • cukier puder – 10 g
  • śmietana – 10 g
  • kakao – 8 g
  • masło – 30 g
  • przecier pomidorowy – 30 g

1 łyżeczka: 

  • kakao – 4 g
  • papryka w proszku – 1 g
  • cukier puder – 3 g
  • żelatyna – 3 g
  • mąki ziemniaczanej – 7 g
  • oleju – 4 g
  • mąka pszenna – 5 g
  • sól – 6 g
  • masła – 7 g
  • cukier – 5 g
  • kaszka manna – 5 g
  • bułki tartej – 5 g

1 szklanka to: 

  • mleko – 250 g
  • cukier – 240 g
  • ryż – 220 g
  • olej – 220 g
  • kasza gryczana – 200 g
  • kasza manna – 150 g
  • mąka pszenna – 170 g
  • mąka ziemniaczana – 200 g

Mąka i cukier: 

  • 25 dkg cukru to 1 szklanka z czubkiem
  • 25 dkg mąki to 1 i 3/4 szklanki

Bułka tarta:

  • szklanka = 150 g
  • łyżka = 8 g
  • łyżeczka = 5 g

Cukier kryształ: 

  • szklanka = 180 g
  • łyżka = 12 g
  • łyżeczka = 5 g

Cukier puder: 

  • szklanka = 160 g
  • łyżka = 10 g
  • łyżeczka = 5 g

Kasza gryczana: 

  • szklanka = 250 g
  • łyżka = 17 g
  • łyżeczka = 10 g

Kasza manna: 

  • szklanka = 150 g
  • łyżka = 9 g
  • łyżeczka = 5 g

Kasza perłowa: 

  • szklanka = 180 g
  • łyżka = 12 g
  • łyżeczka = 7 g

Kakao: 

  • szklanka = 120 g
  • łyżka = 8 g
  • łyżeczka = 4 g

Kawa mielona: 

  • szklanka = 130 g
  • łyżka = 8 g
  • łyżeczka = 4 g

Mak: 

  • szklanka = 140 g
  • łyżka = 10 g
  • łyżeczka = 5 g

Mąka krupczatka: 

  • szklanka = 170 g
  • łyżka = 10 g
  • łyżeczka = 5 g

Mąka poznańska: 

  • szklanka = 160 g
  • łyżka = 10 g
  • łyżeczka = 5 g

Mąka ziemniaczana: 

  • szklanka = 180 g
  • łyżka = 12 g
  • łyżeczka = 7 g

Mleko w proszku: 

  • szklanka = 120 g
  • łyżka = 8 g
  • łyżeczka = 4 g

Płatki owsiane: 

  • szklanka = 110 g
  • łyżka = 10 g
  • łyżeczka = 3 g

Ryż:

  • szklanka = 200 g
  • łyżka = 14 g
  • łyżeczka = 8 g

Sól: 

  • szklanka = 300 g
  • łyżka = 20 g
  • łyżeczka = 6 g

Jednostki zagraniczne

Płyny:

  • 1 tsp = 6 ml
  • 1 tbsp = 15 ml
  • 1/8 cup = 30 ml
  • 1/4 cup = 60 ml
  • 1/2 cup = 120 ml
  • 1 cup = 240 ml

Suche:

  • 1 tsp = 5 g
  • 1 tbsp = 15 g
  • 1oz = 28 g
  • 1 cup flour = 150 g
  • 1 cup caster sugar = 225 g
  • 1 cup icing sugar = 115 g
  • 1 cup brown sugar = 175 g
  • 1 cup sultanas = 200 g

Masło:

  • 1/8 cup = 30 g
  • 1/4 cup = 55 g
  • 1/3 cup = 75 g
  • 1/2 cup = 115 g
  • 2/3 cup = 150 g
  • 3/4 cup = 170 g
  • 1 cup = 225 g

Temperatury:

  • 275 °F = 140 °C
  • 300 °F = 150 °C
  • 325 °F = 165 °C
  • 350 °F = 180 °C
  • 375 °F = 190 °C
  • 400 °F = 200 °C
  • 425 °F = 220 °C
  • 450 °F = 230 °C
Advertisements

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s