Konfitura z czereśni z cynamonem

Konfitura z czereśni z cynamonem

  • 3 kg słodkich czereśni
  • korzeń cynamonu (albo imbir pokrojony drobno)
  • 30 kropel stewii (lub 2 kg cukru)
  • 2 łyżki miodu
  • agar (opcjonalnie)

Czereśnie umyć i dokładnie wydrylować z pestek.
Przygotować słoiki – umyć i odstawić na później.

Czereśnie wrzucić do dużego, emaliowanego garnka. Dodać cynamon, miód i stewię. Gotować na małym ogniu 40 minut.

Na koniec gotowania odlać pół szklanki soku i dodać 1-2 łyżki agaru. Wymieszać z resztą czereśni w garnku.

Gorącą konfiturę przekładać do słoików. Dokładnie zakręcić i odstawić dnem do góry. Przykryć ścierką i pozostawić do wystygnięcia.

Przechowywać w temperaturze pokojowej 4-6 miesięcy. Po otwarciu trzymać w lodówce.

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s