Jogurtowe ciasto z rabarbarem (owocami)

Ciasto z rabarbarem

  • 2,5 szklanki mąki – pół na pół: pełnoziarnista pszenna + orkiszowa
  • 1 łyżka miodu + płaska łyżeczka stewii (ew. 1/2 szklanki cukru)
  • 3 łyżeczki sody oczyszczonej (ew. 3 łyżeczki proszku do pieczenia)
  • 1/2 szklanki oleju
  • 3 jajka
  • 2 małe jogurty naturalne

Rabarbar obrać i pokroić. (Zamiast rabarbaru mogą być wszelkie inne, dostępne pod ręką owoce.)

Suche:
Mąkę wymieszać ze stewią (cukrem) i sodą oczyszczoną (proszkiem do pieczenia).

Mokre:
Olej połączyć z miodem, jajkami i jogurtami.

Mokre wlać do suchych i dobrze wymieszać.  Wylać do formy 20 x 30 i na wierzch posypać pokrojonym rabarbarem.

Wstawić do piekarnika nagrzanego na 180 C i piec około 35 minut (do suchego patyczka).

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s