Małosolne ogórki kiszone

Ogórki małosolne

Ogórki małosolne

  • 1,5  kg ogórków gruntowych
  • 2 litry wody
  • 2 łyżki soli
  • 4-5 ząbków czosnku
  • gałązki kopru
  • kawałek korzenia chrzanu
  • kilka liści chrzanu

2 litrowy słoik wyparzyć. Ogórki dokładnie umyć (żeby się szybciej ukwasiły można poobcinać im końcówki). Czosnek obrać i przekroić,

Ogórki układać warstwami, pomiędzy wkładając liść i korzeń chrzanu, koper i czosnek.

Sól rozpuścić w gorącej wodzie i zalać ogórki tak, aby żaden nie wystawał. Przykryć i odstawić w ciepłe miejsce.
Po 2-3 dniach powinny być już dobre.

Ogórki można również zalać zimną wodą – wtedy będą „dojrzewały” dłużej.

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s