Gotowana kukurydza

Kukurydza gotowana

Przygotowanie:

Kolbę kukurydzy obrać z zewnętrznych liści, usunąć wąsy (znamiona), odłamać trzonek i wypłukać pod zimną wodą.

UWAGA!!! Wodę w której będzie gotowana kukurydza nie solić! Sól utwardza kukurydzę. 

Kukurydza z zimnej wody

  • Do garnka z zimną wodą włożyć kukurydzę. Powinna ona swobodnie pływać po powierzchni i nie przywierać do dna. Do wody możemy wsypać 1-2 łyżeczki miodu (ew. cukru). Można również dodać odrobinę mleka.
  • Przykryć garnek i doprowadzić do wrzenia. Kukurydza może być gotowa w momencie zagotowania, ale ze względu na preferencje smakowe i gatunek kukurydzy, można pogotować ją jeszcze przez ok. 10-15 minut.

Kukurydza we wrzątku

  • Do garnka z gotującą się wodą włożyć kukurydzę. Powinna ona swobodnie pływać po powierzchni i nie przywierać do dna. Do wody możemy wsypać 1-2 łyżeczki miodu (ew. cukru). Można również dodać odrobinę mleka.
  • Przykryć garnek i, w zależności od preferencji smakowych i gatunku kukurydzy, gotować przez ok. 15-20 minut.

Kukurydza z mikrofalówki

  • Do naczynia przeznaczonego do kuchenki mikrofalowej włożyć kukurydzę i zalać kilkoma łyżkami wody. Przykryć naczynie folią spożywczą przeznaczoną do kuchenek mikrofalowych.
  • Włączyć kuchenkę na najwyższą moc, na ok. 3-6 minut.

Kukurydza na parze

  • Do garnka nalać wody i doprowadzić do wrzenia. Na wierzch położyć durszlak lub wkładkę do gotowania na parze i umieścić w niej kukurydzę.
  • Gotować przez ok. 30-45 minut, w zależności od gatunku i naszych preferencji smakowych.
  • W parowarze, również gotować ok. 30-45 minut.

Ugotowaną kukurydzę posypujemy solą i/lub smarujemy masłem.

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s