Energia smaków

Spożywając produkty rzadko myślimy o tym, że pożywienie o różnych smakach różnie wpływa na nasz organizm. Smak pożywienia mówi o szczególnych właściwościach zawartej w nim energii. Język – jako organ smaku pozwala nam rozpoznać tę energię. Istnieje sześć smaków: słodki, kwaśny, słony, gorzki, cierpki, ostry.

SŁODKI

Słodki smak wzmacnia siły w całym naszym ciele, jednak również sprzyja zwiększeniu masy ciała. Nadmiar słodkiego powoduje otłuszczenie organizmu oraz obniża jego zdolność do wytwarzania ciepła. Jeśli w naszym jadłospisie znajduje się wiele produktów o słodkim smaku, to stajemy się leniwi, obojętni i grubi.

Słodki smak mają: cukier, miód, mleko, śmietanka, masło, pieczywo pszenne, owoce, warzywa, rośliny strączkowe, orzechy i ziarna słonecznika. Owoce cytrusowe – mają smak słodki i kwaśny.

OSTRY

Ostry smak normalizuje funkcjonowanie układu żołądkowo-jelitowego, poprawia apetyt.
Ostry smak jest w cebuli, czosnku, ostrej papryce strączkowej, rzodkiewce, rzepie, wszystkich przyprawach. Kefir, żółty ser, twaróg – są kwaśne lub ostre (w zależności od gatunku).

SŁONY

Słony smak posiada właściwości oczyszczające, usuwa pleśń, poprawia apetyt, ułatwia trawienie (stymuluje działanie enzymów), ale również zatrzymuje wodę w organizmie i powoduje powoduje usuwanie śluzu i soków żołądkowych. Sól stymuluje działanie wszystkich enzymów w ciele. Dostając się do krwi, rozchodzi się po całym ciele, rozpuszczając stare, chore komórki rakowe i chorobotwórcze, nie ruszając przy tym komórek zdrowych! Zaleca się po każdym posiłku wziąć 2-3 kryształki soli, possać i wypluć ślinę.

KWAŚNY

Kwaśny smak posiada działanie orzeźwiające, pobudza apetyt, sprzyja zatrzymywaniu płynów w organizmie. Poprawia zdolności intelektualne, reguluje trawienie. Nadmiar kwaśnego jednak pogarsza skład krwi, prowadzi do owrzodzeń, podrażnień skóry i zgagi. Jeśli w naszym jadłospisie znajduje się wiele produktów o kwaśnym smaku stajemy się nadpobudliwi, rozdrażnieni i wybuchowi.
Owoce cytrusowe – mają smak kwaśny i słodki. Kefir, żółty ser, twaróg – są kwaśne lub ostre (w zależności od gatunku).

GORZKI

Gorzki smak poprawia apetyt i trawienie, ogrzewa i oczyszcza ciało, stymuluje wydalanie płynów z organizmu, rozrzedza krew. Także spożywanie gorzkich produktów sprzyja oczyszczaniu i chudnięciu. Nadmiar jednak powoduje utratę sił, lęki i zdenerwowanie.
Smak gorzki mają smażone orzechy i ziarna słonecznika.

Cierpki

Cierpki smak posiada właściwości wysuszające. Osusza ropę, krew, sprzyja gojeniu się ran, a także poprawia kolor skóry.
Gruszki, kapusta, ziemniaki, warzywa z zielonymi liśćmi mają smak cierpki.

Wykorzystując w pożywieniu łączenie smaków różnych produktów, można oddziaływać na wiele procesów zachodzących w naszym organizmie.

Advertisements

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s