Rogaliki drożdżowe

Rogaliki drożdżowe

  • 2 jajka (S)
  • 20 kropel stewii + 1 łyżka miodu (ew. 2 łyżki cukru) (S)
  • 1/3 szkl. ciepłego mleka (S)
  • 200 g masła (S)
  • szczypta imbiru (O)
  • 0,5 łyżeczki soli (Sł)
  • 500 g mąki pszennej pełnoziarnistej (K)
  • 7 g suszonych drożdży lub 40 g świeżych (K)
  • szczypta kurkumy (G)
  • dowolna konfitura/marmolada (S)

Masło roztopić i ostudzić.

Mleko lekko podgrzać żeby było ciepłe, połączyć z rozbełtanymi jajkami i stewią (S) Dodać szczyptę imbiru (O) oraz sól (Sł) Do dać rozpuszczone drożdże (K).

Mąkę (K) z kurkumą (G) przesiać do reszty składników i dobrze wymieszać. Połączyć z przestudzonym masłem (S)

Wyrobić gładkie i elastyczne ciasto. Przykryć ściereczką i odstawić na 30 minut w ciepłe miejsce.

Z ciasta formować rogaliki (wałkować okrągłe placki o średnicy 25 cm, podzielić na 8 części przez środek jak pizzę), można nadziewać dowolną konfiturą. Można posmarować dodatkowym jednym rozbełtanym jajkiem.

Piec ok. 20 minut w temperaturze 190 oC (czas pieczenia zależy od wielkości rogalików – rogaliki mają być rumiane).

Advertisements

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s