Zupa z fasolki szparagowej

Zupa (krem) z fasolki szparagowej

  • włoszczyzna lub wywar z warzyw
  • 1-2 cebule
  • 1/2 kg fasolki szparagowej
  • 1 duża czerwona papryka
  • 2 marchewki
  • 4 duże ziemniaki
  • 1 ząbek czosnku
  • 3 łyżki śmietany
  • 2 łyżki oliwy
  • natka pietruszki
  • imbir
  • kurkuma
  • sól
  • pieprz
  • 3-4 liście laurowe
  • 5-6 ziarenek ziela angielskiego
  • 1/2 łyżeczki lubczyku

Z włoszczyzny ugotować wywar. Odcedzić. Dodać liść laurowy, ziele angielskie i pokrojoną fasolkę szparagową. Gotować, aż fasolka będzie miękka. Dodać lubczyk.

Włoszczyznę z wywaru pokroić w kostkę. Cebulę drobno pokroić, obsmażyć na oliwie, kiedy zmięknie dodać pokrojoną w drobną kostkę paprykę i przeciśnięty przez praskę czosnek.

Ziemniaki pokrojone w kostkę dodać do zupy. Po 15 minutach dodać pokrojoną włoszczyznę i usmażoną cebulkę z papryką oraz natką pietruszki. Doprawić do smaku pieprzem, solą, imbirem i kurkumą.

Wersja tradycyjna: Na koniec po zdjęciu z ognia dodać śmietanę.

Wersja zupa-krem: Zupę zmiksować, odkładając wcześniej nieco ugotowanej fasolki szparagowej. Po zmiksowaniu dodać do reszty – wymieszać.

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s