Bakłażany w sosie pomidorowym z parmezanem

Bakłażan w pomidorach z parmezanem

  • 750 g bakłażanów ze skórką pokrojonych w plastry
  • 2 łyżki octu balsamicznego
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 2,5 szkl. sosu pomidorowego do spaghetti
  • 1 kulka mozarelli lub 25 g tofu pokrojone w kostkę
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1/2 łyżeczki miodu (ew. cukru)
  • 1/4 łyżeczki suszonego oregano
  • 1/4 łyżeczki suszonej bazylii
  • 1/2 łyżeczka pieprzu
  • 1 łyżka startego parmezanu + nieco do posypania
  • świeże listki bazylii (opcjonalnie)

Piekarnik nagrzać do 200 C.
W dużej salaterce wymieszać: ocet balsamiczny, oliwę, sól, cukier, oregano, bazylię i pieprz.
Każdy plaster maczać w sosie i kłaść na wysmarowaną tłuszczem blachę.

Piec około 15 minut z każdej strony.

Naczynie żaroodporne natłuścić. Rozsmarować 3/4 szklanki sosu do spaghetti i położyć połowę plastrów bakłażana. Polać 3/4 szklanką sosu i posypać 1/2 pokrojonej w kostkę mozarelli. Na sosie i serze położyć kolejne plastry

bakłażana i polać resztą sosu, mozarellą i parmezanem.

Naczynie żaroodporne przykryć folią aluminiową i piec 20 minut.

Usunąć folię i piec bez przykrycia 15 minut.

Zanim podamy potrawę odczekać 15 minut.
Przybrać startym parmezanem i świeżą bazylią.

Amore pomodori!Warzywa psiankowate 2013

Advertisements

2 uwagi do wpisu “Bakłażany w sosie pomidorowym z parmezanem

  1. Cieszę się, że dodałaś ten wspaniały przepis z bakłażanem w roli głównej do mojej akcji psiankowatej. Bakłażana nigdy nie za wiele, szczególnie, że jest w Polsce tak mało popularny i mało lubiany.

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s