Zupa z bobu z miętą

Zupa z bobu z miętą

  • 400 g bobu (S)
  • 3 ziemniaki (S)
  • 2 marchewki (S)
  • 1 cebula (S)
  • 2 łyżki oliwy z oliwek lub masło klarowane (S)
  • 3 ząbki czosnku (O)
  • szczypta imbiru (O)
  • 2 łyżki mięty – świeżej, posiekanej (opcjonalnie) (O)
  • sól (Sł)
  • 800 ml wywaru warzywnego (Sł)
  • łyżka suszonej natki pietruszki (K)
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego lub śmietany (K)
  • kurkuma (G)

Bób ugotować do miękkości w osolonej wodzie. Ostudzić i obrać ze skórki.

Ziemniaki pokroić w kostkę. Marchew obrać i pociąć w talarki.

Cebulę pokroić w kostkę i udusić na oliwie z oliwek (S), dodać drobno posiekany czosnek i imbir (O) Podsmażyć. Posolić i dodać wywar warzywny (Sł) i dodać suszoną pietruszkę (K) oraz kurkumę (G)

Dodać ziemniaki i marchew. Gotować całość pod przykryciem aż do miękkości (S) Popieprzyć do smaku (O)

Całość zmiksować. Wymieszać zupę-krem z miętą (O)
Do porcji nałożonych na talerze dodać po łyżeczce jogurtu lub śmietany (K)

Akcja Zupa Krem

Warzywa Strączkowe - edycja letnia

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s