Candida vs. Gluten

Gluten

Candida Albicans

 

Gluten to mieszanina białek roślinnych: gluteniny i gliadyny. Występuje w ziarnach zbóż: pszenicy, żyta i jęczmienia.

Candida albicans to gatunek bezotoczkowego grzyba zaliczany do rzędu drożdżaków wywołujący zakażenia oportunistyczne u chorych z obniżoną odpornością. Stanowi on florę fizjologiczną przewodu pokarmowego u 40-80% populacji.Krótko mówiąc gluten to składnik biologiczny zboża, a Candida Albicans to grzyb zamieszkujący przewód pokarmowy człowieka.

Co je łączy?

W sprzyjających warunkach powodują podobne objawy chorobowe, które często są ze sobą mylone.

Jaka jest różnica w diecie?

Wiele osób może się zastanawiać, jaka jest różnica między dietą w Kandydozie (przerost Candida Abicans) a dietą bezglutenową. Czy jest w ogóle jakaś różnica?

Zdecydowanie TAK! Choć wszystkie produkty bezpieczne w Candidzie są również bezglutenowe. Natomiast żywność oznaczona jako „produkt bezglutenowy” nie zawsze jest bezpieczna dla osób z Candidą. W większości przypadków prawdopodobnie nie jest. Dlaczego nie? Zróbmy małe porównanie:

  • bezglutenowe są tylko te produkty spożywcze, które nie zawierają glutenu. Wszystko jest w porządku, lecz produkt taki mimo, że nie zawiera glutenu może w swoim składzie mieć jeszcze produkty pochodzenia mlecznego, cukier, drożdże, oraz wszelkie bezglutenowe skrobie (skrobia ziemniaczana, skrobia kukurydziana, mąka ryżowa, itp.). Bezglutenowe wypieki to stosunkowo „normalny” bochenek chleba lub ciasteczka, które po prostu nie zawierają tylko mąki zawierającej gluten. Bezglutenowe są również wszystkie warzywa i owoce, a nie również żadnych ograniczeń mięsnych.
  • bezpieczne dla Candida – niestety tu jest dużo więcej ograniczeń. Candida to w zasadzie przerost drożdży w organizmie, które w ograniczonej ilości są potrzebne w przewodzie pokarmowym. Aby jednak nie dopuścić do ich przerostu należy z diety wyeliminować lub unikać pokarmów, które się do tego przyczyniają. Są to: gluten, nabiał, cukier, drożdże, grzyby (z wyjątkiem shitake) i większość skrobi. W późniejszym etapie diety Candida można dodać niektóre skrobie, z mąki ryżowej czy skrobi ziemniaczanej, ale nie jest to zalecane i zabronione na początku leczenia. W przypadku Candida, owoce i warzywa bogate w skrobię (np. dynia i ziemniaki) są zabronione, choć raz na jakiś czas można sobie zafundować niewielką ich ilość. W przypadku mięsa, dieta Candida wyklucza wieprzowinę, a także krewetki i inne owoce morza.

Mam nadzieję, że to porównanie pomoże wyjaśnić wszelkie nieporozumienia dotyczące diety dla Candidy i diety Bezglutenowej.

Całe to zestawienie może wydawać się przygnębiające dla osoby z przerostem Candida, jednak wbrew pozorom nadal można jeść smacznie i zdrowo.

Advertisements

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s