Owsianka z domową konfiturą

Owsianka z domową konfiturą

  • płatki owsiane (najlepiej górskie)
  • woda
  • mleko
  • sól
  • cukier
  • ulubione konfitury (domowe)

Wersja „w pracy”

Wodę zagotować w czajniku, płatki owsiane wsypać do miseczki. Zalać wrzątkiem. Parzyć pod przykryciem 5-10  minut (15-20  minut dla płatków górskich).
Kiedy płatki wchłoną całą wodę dolać trochę wrzątku przed dodaniem konfitur. Wymieszać. Zjeść.

Wersja gotowana

1 szklankę płatków owsianych wymieszać z 1 szklanką letniej wody, pozostawić do napęcznienia na 20 min.
Pozostałą 1 szklankę wody zagotować, dodać szczyptę soli i napęczniałe płatki.
Zagotować mieszając. Płatki rozklejać ok. 20 min, podczas gotowania często mieszając.
Do ugotowanych płatków wlać 4 szklanki gorącego mleka. Zagotować. Doprawić do smaku solą i cukrem. Dodać ulubione konfitury lub owoce.

Wegetariańskie Śniadania

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s