Aronia

Aronia była kiedyś uprawiana w masowych ilościach, dziś jest tania jak przysłowiowy barszcz i niedoceniana. Prawdopodobnie owoce aronii są najlepszym „wymiataczem wolnych rodników” ze wszystkich owoców, przynajmniej dostępnych w naszej strefie klimatycznej. Czy możesz sobie pozwolić by to ignorować?

Owoce aronii posiadają wiele właściwości leczniczych, a zawdzięczają je bioflawonoidom i rutynie.

Przy nadciśnieniu sugerowane jest wypijanie ok. 30 ml. soku trzy razy dziennie przed posiłkiem przez cały miesiąc. Profilaktycznie zwykle zaleca się szklankę soku dwa razy dziennie przez trzy tygodnie. Kuracje te można oczywiście co pewien czas powtarzać. Aronie mają bardzo dobry wpływ na naczynia krwionośne. Obok osób z nadciśnienie, szczególnie zaleca się ją osobom o skłonnościach do żylaków i miażdżycy.

Z doświadczenia wiadomo mi, że osoby spożywające dość sukcesywnie aronię w różnej postaci właściwie nie zapadają na anginy, przeziębienia, itp. są bardziej odporne i zdecydowanie rzadziej odwiedzają lekarzy. Zarówno dzieci, jak i dorośli.

Udowodniono także, że owoce aronii chronią przed chorobami serca działają przeciwkrwotocznie i uspokajająco.

Aronia od dawna była stosowana przez ludową medycynę na Syberii, oraz przez Indian amerykańskich. Często i dużo  podawano je młodym kobietom, szczególnie w ciąży, gdyż dodawała sił. Ludzie w wieku dojrzałym otrzymywali sok z aronii jako eliksir młodości, który rozjaśniał umysł, pomagał na problemy z kośćmi, a jak uważano wręcz przedłużał życie..

Ponieważ aronia zawiera antocyjany, czyli związki zwalczające wolne rodniki, (które są też w czerwonym winie typu Cabernet) chroni zdecydowanie organizm przed nowotworami oraz opóźnia proces starzenia. W składzie ma też wiele ważnych witamin:. A, C, E, P i biopierwiastków, a także błonnik i pektyny. Dzięki temu też właśnie usprawnia przemianę materii i poprawia gospodarkę tłuszczami, a także łagodzi dolegliwości w chorobach trzustki i wątroby.

Owoce aronii i ich przetwory wspomagają także usuwanie z organizmu szkodliwych metali ciężkich, takie jak ołów, które gromadzą się w organizmie z powodu zanieczyszczonego środowiska. Ponadto uodparniają skórę na szkodliwe działanie słonecznych promieni UV. Z tych więc także powodów bardzo wskazane jest wykorzystywanie aronii  w szeroko pojętej profilaktyce wielu chorób, w szczególności tzw. chorób cywilizacyjnych.

Surowe owoce aronii są dość cierpkie i gorzkawe, zaś przetwory, soki, czy dżemy smakują wyśmienicie. Przygotowanie nie jest trudne i nie wykracza poza umiejętności robienia przetworów z innych owoców. Największa ilość antyoksydantów i rutyny (rutozyd), zawiera świeżo wyciśnięty sok. Można kupować gotowe, lecz ma on już nieco mniejszą wartość prozdrowotną. Żeby ta terapia aronią przynosiła pożądany skutek trzeba zadbać o taką postać aronii, aby procedura przetwarzania zapewniała jak najmniejsze straty witamin i składników leczniczych, na których nam zależy. Oczywiście najlepiej jeśli surowiec pochodzi z plantacji ekologicznych.

Advertisements

2 uwagi do wpisu “Aronia

  1. Mam w ogrodzie ok. dwudziestu krzaków aronii i jest przez nas lubiana nawet w postaci surowych owoców, bo ma zdecydowany smak. Wspomnę tu także o nalewce, którą robimy co roku i którą lubią wszyscy nasi znajomi. Cieszę się, że ktoś wspomniał o tym wspaniałym krzewie, bardzo cenionym przez zwierzęta, nie bez powodu. Wiedzą co dobre i zdrowe. 🙂

  2. Ja robię pierwszy raz 🙂 Sok i dżem już zawekowane – przepisy niebawem. Rozumiem, że Ty też przepoczwarzasz te cudowne owoce? Możesz podrzucić jakiś pomysł na zagospodarowanie kolejnych 20 litrów? 🙂

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s