Bakłażan z papryką w curry (Indie)

Bakłażan z papryką w curry

  • oliwa z oliwek (S)
  • 2 bakłażany (S)
  • 3 papryki (S)
  • 1 cebula (O)
  • 2 ząbki czosnku (O)
  • 1 łyżka świeżego imbiru (O)
  • pół łyżeczki mielonej kolendry (O)
  • 2 puszki krojonych pomidorów (lub 8 większych malinowych) (K)
  • 3 łyżeczki curry lub:
    • 1,5 łyżeczki mielonego kminu rzymskiego (O)
    • 1/4 łyżeczki kurkumy (G)
    • 1/8 łyżeczki cynamonu (S)
    • 1 łyżeczka słodkiej papryki (S)
    • 1/4 łyżeczki sproszkowanego chili (O)
    • szczypta kardamonu (O)
    • szczypta gałki muszkatołowej (O)
    • 1 łyżeczka garam masala (O)
  • pieprz (O)
  • sól (Sł)

Cebulę posiekać drobno.
Bakłażana pokroić w kostkę a paprykę w słupki.
Imbir i czosnek posiekać.

W rondlu rozgrzać olej, podsmażyć kilka minut cebulę  (S) Dodać imbir, czosnek, kmin rzymski i kolendrę (O) Smażyć, ciągle mieszają przez 30 sekund. Posolić (Sł) Dodać pomidory (K)  i kurkumę (G).

Dodać bakłażana i paprykę (S).
Przyprawić kolejno: papryką słodką i cynamonem (S) Chilli, gram masala, kardamonem, gałką muszkatołową i pieprzem (O)
Przykryć i gotować 10-15 minut, aż warzywa będą miękkie. Na końcu dosolić jeśli trzeba do smaku (Sł)

Jeśli sos pomidorowy będzie zbyt gęsty, dolać bulionu warzywnego lub zimnej wody (Sł)

Podawać z ryżem, kaszą kuskus lub jaglaną (ewentualnie z chlebkami z patelni).

Bez glutenu Warzywa psiankowate 2013

Reklamy

2 uwagi do wpisu “Bakłażan z papryką w curry (Indie)

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s