Jabłecznik

Jabłecznik

  • 3 szkl. mąki tortowej
  • 5 jajek (żółtka)
  • 1/2 szkl. cukru
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • 1 kostka masła
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2-3 kg jabłek

Jabłka zagotować i dobrze wysmażyć z dodatkiem cynamonu.

Mąkę przesypać razem z proszkiem do pieczenia do miski. dodać cukier waniliowy i sól. Wymieszać na sucho.

Dodać masło i żółtka. Wszystko razem wymieszać aż powstanie kruszonka.

Na blachę (o wym. 20 x 35) wyłożoną pergaminem lub papierem do pieczenia wysypać 2/3 kruszonki. Rozłożyć wysmażone jabłka.

2 białka z jajek ubić z 1/2 szklanki cukru na sztywną pianę. Wysmarować nią jabłka a na wierzch posypać resztą kruszonki.

Piec 40 minut w temperaturze 180C.

Advertisements

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s