Dżem i marmolada z mirabelek

mirabelki

  • 2 kg mirabelek
  • 400 ml miodu (lub 1 kg cukru)
  • 200 g daktyli
  • 3 szklanki naparu z lukrecji (w przypadku dodania cukru użyć wody)

Dokładnie umyć i wydrylować owoce, zalać lukrecją (wodą) i dodać miód (zasypać cukrem). Daktyle zalać wrzątkiem, poczekać aż zmiękną i zmiksować na jednolitą masę. Dodać do śliwek i wszystko wymieszać.

Gotować na niewielkim ogniu przez 2-3 godziny, po czym zostawić na dobę w chłodnym miejscu.

Po tym czasie znów gotować na małym ogniu, aż śliwki staną się szkliste (2-3 godziny).

DŻEM

Przecedzić przez durszlak. Odcedzone owoce przekładać do czystych słoików, dokładnie zakręcić i wekować 15 – 20 minut dnem do góry, przykryte szmatką.

MARMOLADA

Przeciśnięte pozostałości śliwek dosłodzić. Przekładać do czystych słoików, dokładnie zakręcić i wekować 15 – 20 minut dnem do góry, przykryte szmatką.

Zapasy na zimę - I edycja 2013

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s